Stereometria
Marta: Bardzo proszę o pomoc:
1 Długość trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg
geometryczny o sumie 19. Objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
całkowitej tego prostopadłościanu.
2. Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy walca pod kątem α takim, że tg
α=
23
3. Objetość kuli jest równa 36π. Oblicz powierzchnie tej kuli.
Obliczyłam i wyszło mi r=3, a pole=36π dobrze
26 lis 08:59
Mateusz: 1)
Oznaczamy a ,b ,c krawędzie prostopadłościanu
abc = x
3 = 216
x = 6
| | 1 | |
S = a + b + c = x( |
| + 1 +q) = 16 gdzie q≠0 i otrzymujemy
|
| | q | |
6+6q+6q
2 = 19q
6−13q +q
2 = 0 => dalej juz poradzisz sobie z dokonczeniem
26 lis 10:09
Bogdan:
Zadanie 1 można też rozwiązać tak:
Ciąg: a, b, c jest geometryczny, a, b, c ∊ R+
b2 = ac (z własności ciągu geometrycznego),
V = abc = 216 ⇒ b2*b = 216 ⇒ b3 = 216 ⇒ b = 6 ⇒ ac = 36
a + b + c = 19 ⇒ a + c = 19 − b ⇒ a + c = 13
Pole P = 2ab + 2ac + 2bc = 2b(a + c) + 2ac = 2*6*13 + 2*36 = ...
26 lis 10:40
Marta: czyli Pole =228
26 lis 10:42
Bogdan:
tak, P = 228
26 lis 10:49
Marta: a jak mam zrobić 2 i 3
26 lis 11:01
Marta: tzn. 2 bo 3 zrobiłam tylko nie wiem czy dobrze
26 lis 11:02
26 lis 11:04
Bogdan:
W zadaniu 3 masz dobre wyniki. Jakie jest polecenie w zadaniu 2 ?
26 lis 11:05
Marta: 2. Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy walca pod kątem α takim, że tg
α= 23 . Promień podstawy walca ma długość 24, wyznacz pole powierzchni bocznej tego
walca.
26 lis 11:21
Marta: jak podejść do tego 2 zadania
26 lis 12:12
Nikka:

P
pb = H*2πr (pole powierzchni bocznej to prostokąt o bokach długości równych H
i 2πr)
H − wysokość walca
r − promień podstawy
r = 24
P
pb = 32*2π*24 = 1536π
26 lis 12:57
Marta: dziękuję bardzo za pomoc
26 lis 13:19