oblicz funkcje trygonometryczne
Anka: α jest kątem ostrym i tgα=3 oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych tego kąta.
26 lis 11:05
Alinka: tgα=sinαcosα
sinαcosα=3
sinα=3cosα
dokładamy do tego jedynkę trygonometryczną sin2α+cos2α=1
Rozwiązujemy układ równań i mamy sinα i cosα
tgα*ctgα=1 stąd ctgα=1tgα
26 lis 11:09
Bogdan:

Jeśli α jest kątem ostrym, to można też tak rozwiązać to zadanie.
Długość przeciwprostokątnej wyznaczamy z twierdzenia Pitagorasa:
c =
√9x2 + x2 =
√10 x
| | 3x | | 3 | | 3√10 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | √10x | | √10 | | √10 | |
| | x | | 1 | | √10 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | √10x | | √10 | | 10 | |
26 lis 11:27
Anka: dzięki Bogdan
26 lis 11:29