Ciągi
matthew: Cześć. "Ciąg arytmetyczny" Oblicz 51 wyraz pokazanego ciągu: −5,−1,3,7,11,15...
Ja to zadanie zrobiłem tak: a
1=−5; r=−4
a
51=−5+(51−1)*(−4)=−5+50*(−4)=−5−200=−205
Może mi ktoś to sprawdzić?

Z góry dzięki
26 lis 13:54
matthew: jeszcze mam takie: Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a1=8 i
a2=5
wyszło mi 410... i też nie wiem czy dobrze...
26 lis 14:11
Mateusz: W 1 dobrze zacząłeś ale różnica wynosi r = 4 np −5 + 4 = −1 −1 +4 = 3 3 +4 = 7 itd
26 lis 14:19
Eta:
zad.2/ a
1=8 a
2= 5 t0 r= −3 bo a
2−a
1= 5−8= −3
a
20= a
1 +19r =......
dokończ ......
odp:
S
20=
−490
26 lis 14:46
matthew: a
20=8+(20−1)*(−3)=8+19*(−3)=8−57= −49
| | 8 − 49 | | −41 | |
S20= |
| *20= |
| *10= −410 |
| | 2 | | 1 | |
hmm... mnie wychodzi −410
| | 8 − 49 | |
Masz rację wcześniej, a konkretnie tutaj: |
| *20 pomyliłem się przy znakach i |
| | 2 | |
| | 41 | |
zrobiłem: |
| *10....ale i tak to nie wiele zmienia... |
| | 1 | |
26 lis 15:03
matthew: Dzieki wam za odpowiedz
26 lis 15:04
matthew: Mam jeszcze takie zadanie: Znajdź wzór ogólny ciągu arytmetycznego, w którym a4=2 i a7=
−7
Wyszło mi, że an= −3n+14
26 lis 15:19
Mateusz: Tak dobrze a ile wyszło ci a
1
26 lis 15:23
matthew: w tym ostatnim zadaniu ze znalezieniem wzoru, mam a1=11
26 lis 15:31
Mateusz: Ty najpierw skorzystałes ze wzoru an = a1+(n−1)r i z tego układ równan
26 lis 15:35
matthew: Zrobiłem to zadanie tak:
{ a7=a1+(7−1)r
{ a4=a1+(4−1)r
i wyliczyłem z tego własnie a1 i r
26 lis 15:50
Mateusz: no to dobrze tyle chciałem sie upewnic tylko
26 lis 15:52
matthew: aha, ok. a wiesz może dlaczego w tym drugim zadaniu rozwiązaniem S
20 jest −490, a nie −410?
Cały czas mi wychodz własnie −410... Eta napisała, ze powinno być −490...
Dzięki za odpowiedz i poświęcony czas
26 lis 15:55
Eta:
Masz rację , nie odjęłam jednej ósemki

S
20= U{ 8 − 49}*10 =
−410
przepraszam ....( mea culpa)
26 lis 15:59
matthew: Super

że wspólnymi siłami nam się udało
26 lis 16:03
Mateusz: Bo Eta zapomniała odjąć tam jednej 8
26 lis 16:03
Mateusz: Ale widze ze mnie wczesniej uprzedziła
26 lis 16:04
bubu: ile wynosi suma sześciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a1 =20, a6=15
3 gru 19:07
bubu: ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie x5=x
3 gru 19:09
bubu: jesli dla pewnego kąta ostrego α, sin (900−α)=37,to tgα równa się ile
3 gru 19:14