całki
wrrr: oblicz całkę
a) ∫ x2 ex3 dx tylko ta potęga przy e wyglada tak x3
b) ∫ xsinx2 dx
26 lis 17:13
Mateusz: W 1 to mozna by skorzystac ze wzoru ∫f(x) *g'(x)dx = f(x)* g(x) −∫f'(x) *g(x)dx o ile funkcja
ma ciągłą pierwwszą pochodną
2 wzór ∫sinxdx = −cosx+C
26 lis 17:23
wrrr: ja w ogóle nie miałam całek ale nie wiem czemu dostałam te dwa przykłądy do rozwiazania więc
proszę o rozwiązanie
26 lis 17:24
Bogdan:
| | 1 | |
a) Podstawienie: x3 = t, 3x2dx = dt, x2dx = |
| dt |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x2 ex3 dx = |
| ∫ et dt = |
| et + C = |
| ex3 + C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
26 lis 17:33
Bogdan:
| | 1 | |
b) Podstawienie: x2 = t, 2xdx = dt, xdx = |
| dt |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ x sinx2 dx = |
| ∫ sint dt = − |
| cost + C = − |
| cosx2 + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lis 17:36