funkcje wymierne
aneczka: Przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika, a przez drugi do niego wpływa.Gdy otworzymy oba
krany, zbiornik zostanie napełniony wodą w ciągu 20 godzin.W ciągu ilu godzin pierwszy kran
opróżnia pierwszy zbiornik, jeżeli wiadomo, że czas napełniania zbiornika jest o godzinę
krótszy od czasu jego opróżnienia.?
26 lis 06:37
BiebrzaFun : O−obj, zbiornika
v
1−prędkość opróżnienia
v
2−prędkość napełniania
t −czas napełniania
O=20v
2−20v
1=20(v
2−v
1)
*
O=v
2*t
| | v1 | |
O=v1*(t+1)⇒v2*t=v1*(t+1)⇒v2*t−v1*t=v1⇒t(v2−v1)=v1⇒v2−v1= |
| |
| | t | |
Podst. do
*
| | v1 | |
O=v1*(t+1)⇒20 |
| =v1*(t+1) /v1 |
| | t | |
t>0
−t
2−t+20=0
Δ=81
√Δ=9
t
1=−5<0 odrzucamy
t
2=4 czas napełniania
odp,czas opróżniania to 5 godz.
26 lis 08:03