Pomożecie to mi narysować i obliczyć będę bardzo wdzięczna
bogusia:
4−2x
a) Naszkicuj wykres funkcji f(x) = −−−−−− , x∊R − {0} i na jego podstawie opisz własności
funkcji
x
b) Oblicz, dla jakich argumentów funkcja f osiąga wartości mniejsze niż
funkcja
8
g(x) = −−−−−− .
x+3
26 lis 08:56
Nikka: b) do rozwiązania jest nierówność
f(x) < g(x)
D: x≠0 i x+3≠0
D: x≠0 i x≠ −3
| (4−2x)(x+3) − 8x | |
| < 0 |
| x(x+3) | |
| −2x2 − 10x + 12 | |
| < 0 |:(−2) |
| x(x+3) | |
(x
2 + 5x − 6)*x*(x+3) > 0
Δ = 25+24 = 49
√Δ = 7
x = −6 lub x = 1
x(x−1)(x+6)(x+3) > 0 i x∊D
x∊(−
∞,−6)∪(−3,0)∪(1,
∞)
26 lis 09:30
bogusia: nie mam szczęścia do pomocy chyba
26 lis 09:33
Nikka:
| | 4 | |
Rysujesz wykres funkcji h(x) = |
| i przesuwasz o dwie jednostki w dół − w ten sposób |
| | x | |
otrzymasz wykres funkcji f(x). Przesunąć trzeba obie części wykresu − mnie się tutaj nie
zmieściło (jedna część kolorem czerwonym).
26 lis 10:00
bogusia: przepraszam ze pytam ale jakie liczy były podstawione za x
26 lis 10:05
Nikka: weź sobie np. 1,2, 4, 8 i −1, −2, −4 (tak, żeby było łatwo podzielić)
Funkcja f(x) ma dwie asymptoty pionową o równaniu x=0 i poziomą o równaniu y= −2.
Jak będziesz rysować wykres, wykres nie może tych prostych przecinać .
26 lis 10:11
bogusia: ♥
26 lis 10:15
Nikka: Własności:
1. Df = R \ {0}
2. Zw = R \ {−2}
3. Asymptoty: x=0 − pionowa, y = −2 pozioma
4. Miejsce zerowe xo = 2 (4−2x = 0 → x = 2)
5. Funkcja malejąca w całej dziedzinie.
26 lis 10:20
Nikka: 6. Nie jest parzysta.
26 lis 10:31