matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
takie
adam:
Dla jakich liczb całkowitych wyrażenie (n+9)/(n−5) przyjmuje wartość całkowitą
?
26 lis 15:37
ula:
n+9
n−5+14
14
=
=1+
→
n−5
n−5
n−5
że ułamek musi być liczbą całkowitą czyli 14 musi dzielić się bez reszty przez mianownik (n−5) n−5=14 n−5=7 n−5=2 n−5=1 n−5=−14 n−5=−7 n−5=−2 n−5=−1
26 lis 16:47