zad spr tozsamosc
zad: 1
−−−−−−−−−−−−−−−−− = cos2α
1+tgα*tg2α
sin(α+β)+sin(α−β)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = tgx
cos(α+β)+cos(α−β)
26 lis 13:55
zad: przedstaw w postaci iloczynu cos2(α−β)−cos2(α+β)
1/2cosα
1−ctgα
26 lis 14:08
zad:
26 lis 14:19
:D:
26 lis 14:43
:D: kurde nikt nie wie?
26 lis 14:52
:D:
26 lis 14:59
Eta:
1/ przekształcam najpierw mianownik lewej strony ( bo lepiej mi tak pisać

zamiast "α" piszę "x" bo też mi wygodniej
Ty napisz wszędzie "α"
| | sinx | | sin2x | | sinx | | 2sinx*cosx | |
1+ |
| * |
| =1+ |
| * |
| =
|
| | cosx | | cos2x | | cosx | | 1−2sin2x | |
| | 1 −2sin2x +2sin2x | | 1 | |
= |
| = |
|
|
| | 1 −2sin2x | | cos2x | |
więc
L=P przy założeniu ,że : cosx≠0
26 lis 15:11
:D: o dzikeujue
26 lis 15:14
:D: Eta pomozesz z reszta?
26 lis 15:26
Eta:
| | sinacosb+cosa*sinb+sina*cosb −cosa*sinb | |
2/ L= |
| =
|
| | cosa*cosb−sina*sinb+cosa*cosb+sina*sinb | |
| | 2sina*cosb | | sina | |
= |
| = |
| = tga
|
| | 2cosa *cosb | | cosa | |
pisz "α" i "β" zamiast "a" i "b"
26 lis 15:26
:D: tymi
1/2cosα
1−ctgα
26 lis 15:26
Eta:
3/ ze wzoru a
2 −b
2 = (a−b)(a+b)
[ cos(a −b) − cos(a+b)] * [cos(a−b) + cos(a +b)]=
=[cosa*cosb+sina*sinb−(cosa *cosb+sina*sinb)]*[cosa*cosb+sina*sinb+cosa*cosb−sina*sinb]=
=
po redukcji w tych nawiasach otrzymasz:
(2sina*sinb)*(2cosa*cosb) = 2sina*cosa *2sinb*cosb = sin2a*sin2b
pisz znowu "α" i "β" zamiast "a" i "b"
26 lis 15:41
:D: mam rozpisac to tak ten wedlug wzory tej sin(..−..) co w mianownniku jest
26 lis 16:05
Eta:
Sorry , idę coś

.... bo nie myślę
26 lis 16:18
:D: ale tam minus jest
26 lis 16:18
:D: a 1/2 cosα
26 lis 16:19
:D: a spoko
26 lis 16:19
Eta:
No
minus 
znowu źle spojrzałam .....

idę

( będę za 1/2 h
| | cosa | | cosa − sin a | | 1 | |
1 − ctga = 1 − |
| = |
| = ( cosa − sina)* |
| |
| | sina | | cosa | | cosa | |
26 lis 16:21
:D: ok juz nic nie rob dzieki
26 lis 16:23
Eta:
Ło mg

znowu źle ......
| | cosa | | sina−cosa | | 1 | |
1 −ctga = 1 − |
| = |
| = ( sina − cosa)* |
|
|
| | sina | | sina | | sina | |
teraz na bank dobrze
26 lis 16:23
:D: ok dzieki
26 lis 16:25