Funkcja liniowa
Monika: Napisz wzór funkcji liniowej f(x)=ax+b , jeśli:
a) zbiorem rozwiązań nierówności f(x)<2 jest przedział (−∞ ; 73 ) a zbiorem rozwiązań
nierówności f(x) ≥4 jest przedział < 3 ;∞)
b) f(2) = − 5 oraz wykres funkcji tworzy z osią x kąt o mierze 120 stopni.
wiadomo ze a= tangens 120 stopni ale nie wiem ile wynosi ten tg 120 stopni? tego nie ma w
tablicach wartości funkcji trygonometrycznych.
26 lis 18:02
kaz: Ad.b)
skorzystaj ze wzorów redukcyjnych
26 lis 18:12
Monika: OK

Ktoś ma pomysł na a)?
26 lis 18:35
Eta:
a)
f(x)= ax +b
f(
73)−2=0 => f(
73)=2 i f(3) − 4=0 => f(3)= 4
73a+b = 2 / *3 i 3a +b = 4
7a +3b = 6 i b = 4 −3a
7a +3( 4 −3a) =6 => 7a +12 −9b = 6 => −2a = −6 =>
a= 3
to b = 4−3*3 =>
b= −5
to:
f(x) = 3x −5
26 lis 19:59
Monika: Dzięki

Możesz wytłumaczyć jak to zrobiłaś krok po kroku?
26 lis 20:01
Monika: eta czekam na odp
26 lis 20:54
Monika: ?
29 lis 13:14