matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.10.2010
Zadania
Odp.
5
quit:
http://chomikuj.pl/File.aspx?id=376291675 mam proźbę moje I kolo ktos moze umie to rozwiązać wszystkie przykłądy z zad 3 nie wiem jak to zrobic pomocy
1
krzych:
Takie zadanko: (x − 3
√
5
)(4 +
√
5
) = 2 +
√
5
0
Adam:
Jutro kartkowka a nie umiem..
2
mike:
strzelec strzela do celu 5 razy.wiadomo ze prawdopodobienstwo ze co najwyzej 3 razy trafi w cel wynosi 0,8 zas prawdop tego ze nie trafi w cel co najwyzej 2 razy wynosi 0,7. wyznacz prawdop
2
nells:
ost już
2
3
||x−1|+2|=4
11
geek:
(x−1)
3
+ 2x
2
≥ 4x + 1 (x−1)
3
+ (2x
2
− 4x − 1)≥ 0
0
patrycja:
Znaleźć wszystkie podgrupy grupy... a)Z
1
2
, b)Z
1
5
c) Z
1
8
16
al:
Jaki jest stosunek pola trojkata rownobocznego wpisanego w kolo do pola kola?
8
Izka:
wyznacz zbiór wartości funkcji f jeśli: a) f(x)= −x+4 , dla x∊<−2;5>
5
nells:
kolejne
|
3
4
−x|=0,25
2
i:
Mam problem,bo wiem jak obliczyć delte i miejsca zerowe ale nie wiem jak zamienić minus na plus w przykładzie 2x
2
+3x−35=0
3
nells:
a takie coś..
|x+2,4|+1,2
=
1
3
3
1
kkkk:
1. W trójkącie ABC dane są: BC=5 ; CA=6 ; AB=7. Obliczyć iloczyn skalarny AB*BC. Te BC, AC, AB są to wektory .
1
sokowirowka:
Niania miała opiekować się 2 dziećmi: Jasiem i Małgosią.
33
Bartek:
Witam.
14
Kasieńka ;):
Długości przekątnych rombu są równe 8 cm i 6 cm. Oblicz jakim procentem pola rombu jest pole koła wpisanego w ten romb.
4
i:
wyznacz współczynniki b i c trrójmianu kwadratowego y=x
2
+bx+c ,tak aby do wykresu trójmianu należały pynkty A=(1;1) i B=(0;−5). Proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie
3
nells:
dlaczego to równanie jest sprzeczne? −3|x|=18
19
John:
Mam pewien przykład z rownan wykładniczych 2
3x+1
=3
x+2
tak sobie mysle ze mozna by to rownanie zlogarytmowac
8
grander:
Zad 1 Mając dany jednostkowy odcinek skonstruuj odcinek o długości:
9
plshelp:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach, bo pomimo własnych prób ich rozwiązania, wszystkie zadania są źle...
2
plshelp:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach, bo pomimo własnych prób ich rozwiązania, wszystkie zadania są źle... Proszę o wytłumaczenie i wyniki
0
Paweł:
Coś dla odważnych
14
aga:
Obliczyć pochodne funkcji złożonych:
0
helpmatma:
Wykonaj działania i uprość otrzymany wielomian w(x)=(2x−7)(2x+7)−(2x−1)3 +8x3. Sprawdz, czy liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
0
nananana:
wołga najdłuzsza europejska rzeka jest krótsza od missisipi (liczac razem z missouri) najdłuzszej rzeki ameryki północnej o 2681km. obydwie maja 92743 , jaka dlugosc ma kazda z
2
Effi:
Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej f(x)= ax
2
+bx+c, wiedząc, że f(0)=2 oraz f(x) >0 ⇔ x∊ (−
∞
;1)∪(3;+
∞
), f(x) <0 ⇔ x∊(1;3)
15
jghjgh:
ile to jest bo nie wiem
13
helpmatma:
Rozłóż wielomian i wyznacz jego miejsce zerowe:
1
qmatematyk:
Wykonaj działania i uprość otrzymany wielomian w(x)=(2x−7)(2x+7)−(2x−1)3 +8x3. Sprawdz, czy liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
2
ares:
tg4x
lim n→
∞
8x
0
Abazon:
Wyznacz miejsca zerowe wielomianu: w(x)=x3+2x2+ax+b wiedziąc, że W(1)=−72 a jednym z miejsc zerowych jest −2.
1
Omi:
Elo jest jakis fizyk lub elektronik?
0
M4E:
Rozłóż na czynniki wielomian u*v jeśli u(x)=x3−5x2+6x, w(x)=x3+8x
17
nananana:
Kilimandżaro, najwyższy szczyt Afryki, jest wyższy o 1088 m od Mont Blanc−najwyższego szczytu w Europie. Obydwa mają w sumie 10702 m. Jaka wysokość ma każdy z nich
3
mika:
Cz mógłby ktoś sprawdzić i ewentualnie poprawić jak jest źle? x
4
+2x
3
−x−2<0
21
Pysia:
Rozwiąż równanie 4sin
2
x −(2
√
2
−2)sinx−
√
2
=0 x ∊<−2π, 2π> wiem że mogę pod sin x podstawić zmienną t. ale potem wychodzą dziwne
21
Ewelina:
:::rysunek::: w równoległoboku ABCD którego boki mają długośći 2 dm i 4 dm a kąt ostry jest równy 30 stopni
51
Zuza:
Kto mi pomoże z fizyki?
3
Paweł:
Na półce znajduje się 5 jednakowych pudełek z żarówkami. Z tym, że dwie żarówki są dobre, natomiast pozostałe 3 są spalone.
1
danka:
x−y=8 x+2y=23
5
John:
Mam podane procentowe zawartości zasad azotowych w trzech próbkach DNA
8
stefcio:
1−
1
x−1
rozwiąż nierówność
≥ 2
2−
1
x−1
5
Kasia:
|z| − z = 3 + 2i
1
MWard:
Narysuj wykres funkcji y=2
x−3
+ 2 i opisz jej właściwości.
2
danka:
2x+3y=5 3x−2y=1
0
xyz :
Samochód pokonał 180 km w czasie 2,5h godziny a następnie 60 km z szybkością 90 km/h. Jaka była średnia szybkość samochodu na trasie ?
0
Ulf:
funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia jej kwadratu przez liczbę 8; uzasadnić, że jeśli n jest liczbą nieparzystą to f(n)=1; wyznaczyć zbiór wartości
1
xyz :
3
√
3
*
6
√
3
to...
4
fd:
x
3
−12x=12x
2
−x
6
mila55:
Rozłóż wielomian x
4
+1 na czynniki nierozkładalne
2
joker:
Suma dwóch licz jest równa 15. Rożnica liczby o 15% większą od pierwszej z tych liczb i liczby o 3 mniejszej od drugiej jest równa 10.
0
xyz :
A= {n należy do N /\ 44 < lub równe n < lub równe 50} wśród liczb należących do a:
5
marian:
Ktos wytlumaczy mi jak przeksztalca sie funkcje w postaci f(x)=
4x−10
2x−2
? Nie chodzi mi o rozwiązanie tylko o podane kolejne kroki rozwiazywania
1
lipa:
udowodnij że dla dowolnych liczb dodatnich spełniona jest nierówność
7
POMOCY:
Wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi są długości boków prostokąta przy ustalonej różnicy ich długości:
(prawda?)
2
f:
x
3
−6x
2
+8x=0
15
Święty:
Witam. Proszę o sprawdzenie zadań.
1
marek:
Dwóch korektorów,pracujących razem, jest w stanie dokonać poprawek w tekście w czasie 8 godzin. Jeżeli każdy z nich wykonywałby pracę sam, to pierwszy, bardziej doświadczony korektor
13
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
liczba e:
2
Ulf:
w pierwszej urnie są 2 kule białe, 3 czarne, w drugiej urnie są 4 kule białe i 5 czarnych; losujemy z pierwszej dwie kule i wrzucamy do drugiej; nastepnie losujemy jedna kule z drugiej;
3
Marek:
Drewniany model sześcianu pomalowany na czerwono rozcięto na 27 klocków sześciennych.Otrzymane kostki wrzucono do pojemnika z którego następnie wylosowano dwie kostki.Oblicz
5
xyz :
5
1
0
0
+ 5
1
0
0
+ 5
−
1
0
0
+ 5
1
0
0
+ 5
1
0
0
=
11
KiteKat ;D:
Każdej liczbie naturalnej przyporządkowujemy jej resztę z dzielenia przez 5. a) Podaj kilka argumentow oraz odpowiadające im wartości.
12
Ewelina:
Z klocka w kształcie walca o średnicy 20 cm i wysokości 40 cm wytoczono maksymalny model stożka.
10
Paweł:
Załóżmy, że gramy z równorzędnym przeciwnikiem, w pewną grę, w której nie ma remisów. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
10
piotr:
1
mam zbadać ciąg a
n
=
n + 10
2
Moja siostra kazała mi policzyć różnice a
n
+
1
− a
n
26
joanna:
|x−7|=2x−1
3
Dawid:
Z punktu P=(−3/2; 2) poprowadzono prostą przez środek okręgu o równaniu x
2
+y
2
−5x+7y+2,5=0
8
Miron:
Funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie całkowotej rożnej od zera należącej do przedziału (−4,4) liczbę przeciwną do jej odwrotnośći:
3
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
granice ciągu: jeszcze to :
11
Miron:
Na podstawie wykresu odpowiedniej funkcji podaj liczbę rozwiązań rownania |x
2
−6x|=m w zależności od prarametru m.
8
MAJA :*:
Rozwiąż równanie: x
3
− 3x
2
− 4x + 12 = 0
23
xyz:
policzyć f(x)= log(16−x
2
) / √tgx
3
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
potrzebuje bardzo szybkiej pomocy... obliczyć granice ciągów
5
florek112:
witam mam problem z takim oto zadaniem i nie wiem jak sie za nie zabrac...
5
Paulina:
W dwóch hotelach wybudowano prostokątne baseny. Basen w pierwszym hotelu ma powierzchnię 240 m
2
. Basen w drugim hotelu ma powierzchnię 350 m
2
oraz jest o 5 m dłuższy i 2 m szerszy niż w
2
Karol:
1
3
√
−9
*p5{
prosze jak to rozwiązać
81
10
Bartek:
x+2 = 2
√
x
√
x−1
+2
2
Lukas:
obilicz wartosci pozostalych funkcji trygometrycznych tgα=3 i α∊(180stopnia;270stopnia)
2
fd:
(16−9x
2
)(x
2
+9)=0
10
Marysia:
Udowodnij, że a
2
+b
2
+2 ≥ 2(a+b) dla a,b ∊R
6
GACIA#:
POMOCY
Zaproponuj syntezę otrzymania butan−2−olu mając do dyspozycji metan i dowolne odczynniki nieorganiczne.
1
Szymon:
Mam za niedługo kartkówkę z tego, i nie rozumiem za bardzo tego.
3
Agniesia:
π
Podaj wszystkie takie wartości x∊R jeśli wiadomo, że tgα=3
x
i tgβ=3
−
x i α−β=
.
6
wyliczyłam że x=1/2 ale w poleceniu jest podaj wszystkie wartości więc to chyba nie może byc takie proste ... nie mam pomysłu
9
xyzz:
Wybieramy trzy karty z talii 24 kart, składającej się ze wszystkich figur oraz dziewiątek i dziesiątek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
20
ja ;p:
podpowiecie mi
y=−2x−7
11
kaadeel:
x
2
−1
f(x)=
|x−1|
1
kaadeel:
|4−2x|<|x|
0
Agniesia:
prosze o pomoc :narysuj w układzie OXY zbiór wszystkich punktów spełniających koniunkcję: (x,y)∊<0,1>2 ⋀ |x−y|≤0,5
1
Ewka:
mam problem. mam podac najmniejszą nieparzystą, w której rozkładzie na czynniki pierwsze występują cztery różne liczby pierwsze
1
Zuza:
Czy istnieje ktoś na tym forum
2
Agniesia:
prosze o pomoc :narysuj w układzie OXY zbiór wszystkich punktów spełniających koniunkcję: (x,y)∊<0,1>
2
⋀ |x−y|≤0,5
1
julijka1122:
kąty α β γ są kątami wewnętrznymi trójkąta .Wyznacz miare kąta γ ,jeżeli a)kąt β jest dwa razy wiekszy od kąta α , a kąt γ jest trzy razy mniejszy od kątaα
4
Marta:
Okręgi o równaniach x
2
+y
2
=5 oraz x
2
+y
2
−x+2y−1=0 przecinają się w punktach P1 i P2:
0
Madzia :
jak narysować takie badziewie?
1
Tomek:
Witam Bardzo proszę o pomoc z zadaniami od na zdjęciu. Próbuje cały czas ale nie wychodzi mi
5
ONA:
prostokąt o wymiarach 2cm na 4 cm jest jedną ze ścian bocznych graniastosłupa prawidłowego trójkątnego . Oblicz pole powierzchni całkowitego tego graniastosłupa oraz narysuj jego siatkę
2
Agnes:
3
√
x
2
+1
+
√
x
lim x dązy do +
∞
4
√
x
3
+x
−2x
22
Agnes:
oblicz granice funkcji
x
4
−3x+2
1. lim x dązy do 1
x
5
−4x+3
27−x
3
2. lim x dązy do 3
x
2
+x−12
0
kukulusia:
CZY KTOŚ POMOZEDany jest szweśćian ABCD A"B"C"D"o objetośći6 √6.Punkt E jest środkiem krawedzi C C" Oblicz pole trójkata BDE
1
WOTEK:
Bardzo was proszę o pomoc. Kto wie ile wynosi
1
storczyk 16:
loteria składa się z 40 losów: 5 umożliwiających wygranie 20 zł, 10 umożliwiających wygranie po 10 zł i 25 pustych.kupujemy 2 losy. ile mamy możliwości wygrania 20 zł? pomocy
1
Tari:
Wyznacz zbiory liczb A∪B,A∩B,A/B,B/A
7
Zuza:
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pierwszą wylosowaną kartą będzie as, a drugą dama.
0
Łuki:
Indukcja matematyczna uzasadnic problem, n! < (n/2)
n
0
_Em_(:
Jka narysować taki wykres? y=ln|x−3|
10
aga3304:
(−2,8)∩<0,5>∩(5,10)
1
M30:
Proszę o pomoc mam takie zadanka : 1. Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie OAB, gdzie A=(0,−3), B=(4,0), O=(0,0)
1
maria:
Oblicz:
0
gelynder:
Dla jakich wartości parametru a przyporządkowanie, w którym każdemu x∊ (−
∞
; 1) odpowiada element określony wzorem 2x−1, natomaist każdemu x∊ <1;+
∞
) odpowiada element okreslony wzorem