Okręgi
Dawid: Z punktu P=(−3/2; 2) poprowadzono prostą przez środek okręgu o równaniu x2+y2 −5x+7y+2,5=0
Wyznacz liczbę punktów wspólnych okręgu i prostej PR, gdzie R=(−3/2; 0)
Wyliczyłem równanie pierwszego okręgu, wyszło mi o(S(5/2;−7/2); r=4) i nie wiem co dalej z tym
zrobić. Prosiłbym o pomoc.
25 paź 17:56
Godzio:
wylicz równanie prostej PR i zapisz ją w postaci ogólnej:
Ax + By + C = 0
a następnie oblicz odległość środka okręgu od prostej: S(x
o,y
o)
| | |Axo + Byo + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
jeśli d < r −− dwa punkty wspólne
jeśli d= r −− jeden pkt wspólny
jeśli d > r −− brak punktów wspólnych
25 paź 18:27
Dawid: No właśnie mi z równania prostej wychodzi 0 i dupa zbita, bo nie wiem co dalej
25 paź 18:39
Godzio:
No dobra wychodzi zero ale to oznacza tylko tyle że to nie funkcja liniowa

a jak się
| | 3 | | 3 | |
popatrzy, x się nie zmienia więc jest to prosta: x = − |
| ⇒ ogólnie: x + |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 18:45