Równania wielomianowe
MAJA :*: Rozwiąż równanie: x
3 − 3x
2 − 4x + 12 = 0
Wiem, że pewnie okaże się to bardzo łatwe, ale nie wiem, jak się do tego zabrać, dlatego proszę
o pomoc, abym mogła rozwiązać dalszą część zadania
25 paź 17:39
xyz: x2 (x−3) − 4(x−3) =0
(x2−4) (x−3) =0
(x−2)(x+2)(x−3)=0
odp. x = 2 x = −2 x = 3
25 paź 17:42
Miron: METODA GRUPOWANIA WYRAZÓW
x2(x−3)−4(x−3)
(x−3) − (x−2)(x+2)
I masz 3 pierwiastki
25 paź 17:43
Kejti: trzeba pogrupować wyrazy..
x (x−3)−4(x−3)=0
(x−4) (x−3)=0
dalej dasz radę?
25 paź 17:43
Miron: O włąsnie ! byłem 2−gi
25 paź 17:43
Kejti: ups.. zjadłam kwadrat
25 paź 17:44
Miron: Umiecie zadanie które dodałem ostatnio?
25 paź 17:45
xyz: Miron, taak

ale tego co ja dodałem jak widzę nikt nie pomoże
25 paź 17:47
MAJA :*: Dziękuję za pomoc
25 paź 18:02