matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
fd:
(16−9x
2
)(x
2
+9)=0
25 paź 16:44
Grześ:
Dwa przypadki rozpatrz, że pierwszy nawias jest równy o lub drugi....
25 paź 16:47
mac:
16
−9(x
2
−
)(x
2
+ 9) = 0
9
4
4
−9(x −
)(x +
)(x
2
+ 9) = 0
3
3
I podajesz tylko pierwiastki:
4
4
x = {
; −
}
3
3
25 paź 17:14