Prawdopodobieństwo
xyzz: Wybieramy trzy karty z talii 24 kart, składającej się ze wszystkich figur oraz dziewiątek i
dziesiątek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) wśród tych kart jest jedna figura
b) wśród tych kart jest as?
Zadanie przedstaw za pomocą drzewka.
Bardzo proszę o pomoc...
25 paź 16:26
Grześ: czyli xyzz rysujesz drzewko i rozpatrujesz kolejne losowania pod warunkiem losowania figury,
lub nie.
25 paź 16:29
Grześ: Czyli np. na samym początku drzewko będzie miało dwie strzałki na figurę lub kartę, później
każda następna strzałka dzieli się na dwie etc.
25 paź 16:30
xyzz: Narysowałam drzewo, ale wynik wychodzi mi zły... nie wiem dlaczego....
25 paź 16:32
Grześ: może spójrz po prostu na której gałązce choć raz pojawiła się figura, oraz zauważ to, że jest
to losowanie bez zwracania
25 paź 16:35
Grześ: Czyli zbiór z której losujemy będzie maleć
25 paź 16:36
xyzz: Ok. Rozrysowałam drzewo i obliczyłam prawdopodobieństwo tyle, że ten wynik jest zły.... nie
rozumiem tego zadania....
25 paź 16:43
Grześ: Nie wiem, ja Ci podałem co po kolei robisz, rysujesz drzewko, obliczasz prawdopodobieństwo z
uwzględnieniem tego, że liczba kart się zmniejsza, znajdujesz wszystkie gałązki, gdzie
występuje chociaż raz figura i sumujesz prawdopodobieństwo.
25 paź 16:47
xyzz: To mógłbyś mi napisać, czy dobrze określam to prawdopodobieństwo? Mi cały czas wychodzi źle.
Rysuję dwie gałęzie. Na jednej piszę 16/ 24 ( gdyż tyle jest figur), a na drugiej pisze 8/24.
Następnie rysuję kolejne dwie gałęzie. Na pierwszej piszę 15/23, a na drugiej 8/23.
I w 3 etapie rysuję kolejne dwie gałęzi na jednej piszę 14/22, a na drugiej 8/22.
Później mnożę 16/24 * 8/23. i źle mi wychodzi. Możesz mi napisać, gdzie robię błąd?
Będę ci bardzo wdzięczna
25 paź 17:25
xyzz: Czy może mi to ktoś wytłumaczyć

?
Proszę
25 paź 17:50