liczba e
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: liczba e:
an = (n+1n+3)n
bn = (n+2n+1)n+3
cn = (n+4n+3)2n+3
25 paź 18:43
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: odpowiedzi:
1. e−2
2. e
3. e2
25 paź 18:47
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: chodzi oczywiście o obliczenie granicy
25 paź 18:47
Godzio:
| n + 1 | | −2 | |
| = 1 + |
| |
| n + 3 | | n + 3 | |
| | −2 | |
limn−>∞(1 + |
| )n = e−2 |
| | n + 3 | |
| n + 2 | | 1 | |
| = 1 + |
| |
| n + 1 | | n + 1 | |
| | 1 | |
limn−>∞(1 + |
| )n +3 = e |
| | n + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞(1 + |
| )2n + 3 = limn−>∞((1 + |
| )n + 3/2)2 = e2 |
| | n +3 | | n +3 | |
25 paź 18:50
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie rozumiem tych szybkich przekształceń mogłabym prosić jakoś wolniej
?
25 paź 18:54
Godzio:
pierwsze tylko zrobie
| n + 1 | | n + 3 − 2 | | n + 3 | | −2 | | −2 | |
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| n + 3 | | n + 3 | | n + 3 | | n + 3 | | n + 3 | |
25 paź 18:55
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: już rozumiem

przepraszam za fatygę
25 paź 18:55
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a drugie skąd wiemy że e skoro mamy n+1 i n+3 ?
25 paź 18:58
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: to można rozpoisać: lim n−>
∞ ((1+
1n+1)
n+1 * lim n−>
∞ (1+
1n+1)
−2 = e
25 paź 19:00
Godzio:
na to nie trzeba zwracać uwagi bo czy będzie n + 3 czy n + 1 to ∞ + 3 = ∞ i ∞ + 1 = ∞
25 paź 19:06
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a tego trzeciego nie można rozbić w podobny sposób jak ja wyżej bo nie mogę sobie poradzić ..
po propstu innym sposobem robię bardziej wnikającym a nie takim szybkim i nie wiem jak to
rozbić..
25 paź 19:08
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: bo było by lim n−> ∞ (1+1n+3)n+3 * lim n−> ∞ (1+1n+3) do której potęgi ?
25 paź 19:14
Godzio: hmmm średnio rozumiem o co CI chodzi ?
| | 1 | |
jeśli chodzi o 2 a chcesz to robić w ten sposób (1 + |
| ) 0 |
| | n + 3 | |
25 paź 19:16
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: no trudno.. to nie potrafię wytłumaczyć inaczej chyba ale i tak dziekuje za pomoc
25 paź 19:20