plamimetria
Ewelina:

w równoległoboku ABCD którego boki mają długośći 2 dm i 4 dm a kąt ostry jest równy 30 stopni
wycięto romb AKLM o kącie 30 stopni
a)wyraź pole pozostałej części równoległoboku jako funkcje f długości boku
b)roztrzygnij który z przedziałów (0;2),(0;+
∞),(0;2> jest dziedziną funkcji
c)naszkicuj funkcje
d)wyznacz zbiór wartości fukncji
tak naprawdę nie bardzo wiem jak zrobić pierwsze
bo wychodzi mi że y=2−
x4
25 paź 19:39
Ewelina: grześ , kejti pomocy
25 paź 20:00
Ewelina: ehem.^
25 paź 20:11
Grześ: Witam
25 paź 20:15
Grześ: Czyli dł. całego równoległoboka to:
najpierw policzymy jakąś wysokość:
h=20
25 paź 20:17
Grześ: Czyli pole tego równoległoboku to: 80 cm2
25 paź 20:18
Grześ: Teraz wyraże dł. tego mniejszego boku, tylko wzgl. którego
25 paź 20:18
Grześ: Ak, czy Am
25 paź 20:18
Ewelina: chyba tego ak ..
25 paź 20:20
Ewelina: tzn bo ja inaczej pole obliczylam

bo ja polkiczylam 2dm*4 dm *sin30
25 paź 20:20
Grześ: to to samo wyszło
25 paź 20:21
Grześ: Tylko nie skorzystałem z gotowego wzoru
25 paź 20:21
Ewelina: | | 1 | |
jak to to samo? 2*4* |
| to 4... |
| | 2 | |
25 paź 20:22
Grześ: Dobra, czyli teraz mniejszy bok, który jest rombem, a więc Pole jego równa się:
Tak więc funkcja pozostałej części równoległoboku to:
25 paź 20:24
Grześ: Aj, po prostu tam miało być mnożenie 20 cm * 20 cm=400 cm
2, przepraszam
25 paź 20:26
Ewelina: czyli będzie 40−a2/2 tak?
25 paź 20:27
25 paź 20:28
Ewelina: super dzięki

*
25 paź 20:29
Grześ: Dziedziną oczywiście jest a ∊(0,2)
25 paź 20:29
Grześ: Zw= (0,400)
25 paź 20:30
Grześ: Bez tych punktów
25 paź 20:30
Grześ: Znaczy się wróc, ZW=(200,400)
25 paź 20:31