Mackenzie: Wprowadźmy oznaczenia:
A − zd. polegające na wylosowaniu kuli białej z II urny
B
1 − zd. polegające na przeniesieniu z I urny dwóch kul białych
B
2 − zd. polegające na przeniesieniu z I urny dwóch kul czarnych
B
3 − zd. polegające na przeniesieniu z I urny kuli czarnej i kuli białej
| | 1 | | 3 | | 6 | |
P(B1) = |
| , P(B2) = |
| , P(B3) = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
Z definicji prawd. całkowitego:
P(A) = P(A/B
1) * P(B
1) + P(A/B
2) * P(B
2) + P(A/B
3) * P(B
3)
P(A/B
1) − jeśli przenieśliśmy dwie kule białe, to w II urnie będzie znajdować się 6 kul
| | 6 | |
białych i 5 czarnych. Zatem prawd. wylosowania kuli białej będzie wynosić |
| |
| | 11 | |
P(A/B
2) − jeśli przenieśliśmy dwie kule czarne, to w II urnie będą znajdowały się 4 kule białe
| | 4 | |
i 7 czarnych. Zatem prawd. wylosowania kuli białej będzie wynosić |
| |
| | 11 | |
P(A/B
3) − jeśli przenieśliśmy jedną kulę białą i jedną kulę czarną, to w II urnie będzie
znajdowało się 5 kul białych i 6 czarnych. Zatem prawd. wylosowania kuli białej będzie wynosić
Podstawiamy do wzoru:
| | 6 | | 1 | | 4 | | 3 | | 5 | | 6 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 11 | | 10 | | 11 | | 10 | | 11 | | 10 | |
Wyliczenie to Twoja działka