równanie okręgu
Marta: Okręgi o równaniach x
2+y
2=5 oraz x
2+y
2−x+2y−1=0 przecinają się w punktach P1 i P2:
a) Wyznacz długość odcinka P1P2
b) oblicz obwód czworokąta powstałego przez połączenie punktów P1 i P2 ze środkami danych
okręgów
Proszę o pomoc jak to zrobić ponieważ nie było mnie w szkole na tej lekcji i kompletnie tego
nie rozumiem
25 paź 15:42
Godzio:
x
2 + y
2 = 5
x
2 + y
2 − x + 2y − 1 = 0 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2y + 1 = 5
x = 4 + 2y
(4 + 2y)
2 + y
2 = 5
16 + 16y + 4y
2 + y
2 = 5
5y
2 + 16y + 11 = 0
Δ = 256 − 220 = 36
√Δ = 6
| | −16 + 6 | |
y1 = |
| = −1 ⇒ x = 2 |
| | 10 | |
| | −16 − 6 | | 11 | | 2 | |
y2 = |
| = − |
| ⇒ x = − |
| |
| | 10 | | 5 | | 5 | |
P
1(2,−1)
z resztą sobie poradzisz, mam nadzieję
25 paź 16:04
Marta: Obliczyłam podpunkt a, lecz mam wielki problem ponieważ nie umiem rozwiązać punktu B.
Czy jest ktoś w stanie pomóc
25 paź 17:19
Godzio:
S
1(0,0)
x
2 + y
2 − x + 2y − 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 + (y + 1)2 − |
| − 1 − 1 = 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 9 | |
(x − |
| )2 + (y + 1)2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
i teraz licz odległości miedzy tymi środkami a
25 paź 17:34
Marta: No dobra policzyłam, tylko co dalej ? Jak jest napisane, że muszę obliczyć obwód czworokąta.
A długość między tymi środkami wyszła mi √5/2
25 paź 17:46