rozwiąż równanie
joanna: |x−7|=2x−1
25 paź 17:58
M4ciek:
Ix−7I=2x−1
x−7=2x−1 v x−7=−2x+1
...... v .......
25 paź 18:02
R.W1.6l: nie to nie tak bo x jest i tu i tu, nie pamiętam dokładnie jak, ale na pewno nie tak
25 paź 18:39
Godzio: zgadza się trzeba rozpatrzyć przypadki, bo jeśli prawa jest ujemna to mamy sprzeczność
25 paź 18:41
M4ciek: Hmm no to:
x∊(−
∞;7) dla −x+7
x∊<7;+
∞) dla x −7
Podstawiamy i potem czesc wspolna o ile dobrze pamietam

?
25 paź 18:43
Grześ: Ix−7I=2x−1
1. Ix−7I=2x−1 dla x∊(−
∞,7)
−x+7=2x−1
−3x=−8
x=2
23
2. I x−7I=2x−1 dla x∊<7,+
∞)
x−7=2x−1
−x=6
x=−6 nie należy do <7,+
∞)
25 paź 18:44
M4ciek: A jakby w obu x∊ do przedzialu to bylyby 2 odpowiedzi

?
25 paź 18:45
Grześ: Tak
25 paź 18:46
Godzio: | | 1 | |
trzeba by było wywalić wszystko co jest < |
| |
| | 2 | |
25 paź 18:47
M4ciek: | | 1 | |
Odnosnie czego Godziu z tym < |
| |
| | 2 | |
25 paź 18:48
Godzio: | | 1 | |
jeśli mamy x < |
| to mamy sprzeczność prawda ? |
| | 2 | |
25 paź 18:51
M4ciek: A oto

tak tak
25 paź 18:52
joanna: zrobiłam to zadanie dokładnie jak Grześ, myślę że to jest właśnie rozwiązaniem
25 paź 19:16
joanna: Rozwiąż równanie:
|2x−1|=x+1
a to jak myślicie
25 paź 19:18
Grześ: Jakby się nudziło, to narysować można wykres Ix−7I oraz 2x−1 i zobaczyć gdzie się przetną
25 paź 19:18
Grześ:
I2x−1I=x+1
−2x+1=x+1
−3x=0
x=0
2x−1=x+1
x=2
x=0 lub x=2
25 paź 19:20
joanna: dlaczego 12
25 paź 19:29
Grześ: bo tam jest miejsce zerowe
25 paź 19:31
joanna: bardzo cię proszę wytłumacz mi skąd wziąłeś miejsce zerowe
25 paź 19:35
Grześ: po prostu dla 1/2 ta wartość bezwzględna równa jest 0
25 paź 19:35
Grześ:

Zależy od tego jak to interpretujesz, ale pomogę Ci rysunkiem:
Nad osią jest dodatnia, a pod osią ujemna
25 paź 19:38
joanna: Rozwiąż nierówności:
1. |2x−5|≤8
2. |x−3|−2x>2
bardzo dziękuję
25 paź 19:39
Grześ: Spróbuj teraz sama, bo jak nadal nie umiesz, to znaczy, że nie uważasz
25 paź 19:42
joanna: |2x−5|≤8
2x−5≤8 2x−5≥−8
2x≤8+5 2x≥ −8+5
2x≤13 /: 2 2x≥ −3 / :2
x≥6,5 x≤ − 1,5
Sprawdź czy dobrze rozwiązałam, dzięki
25 paź 19:48
Grześ: Dobrze tylko połącz te dwie nierównośći symbole ⋁, czyli będzie to suma tych przedziałów
25 paź 19:49
Grześ: Spróbuj zapisać teraz ten przedział,
25 paź 19:50
joanna: x∊( −∞, −1,5> ⋁ <6,5, ∞)
25 paź 19:56