Ciąg geometryczny w zadaniach
Święty: Witam. Proszę o sprawdzenie zadań.
1) Wyznacz wszystkie wyrazy ciągu an= 7n−112n+3 mniejsze od 1. Sprawdź czy istnieje taka
liczba x, że (a1,x,a2) jest ciągiem geometrycznym.
a1=−45
a2=37
a3=109
Wyrazy mniejsze od jedynki to a1 oraz a2
x2=−1235
x nie istnieje.
2) Liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, w którym iloraz jest równy −2.
Wartość wielomianu W(x)= x3+ax2+bx+c dla argumentu 2 jest równa 4.
a) Oblicz W(−3)
b) Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+1
a
b=−2a
c=4a
4=8+4a−4a+4a
a=−1
b=2
c=−4
W(x)= x3−x2+2x−4
a) W(−3)=−46
b) W(−1)=−8
Czy zadania są dobrze rozwiązane?
25 paź 18:49
Święty: Podbijam.
25 paź 19:05
Grześ: Sprawdzałem i masz wszystko dobrze, tylko nie jestem pewny dwóch ostatnich punktów a),b), bo
tego nie uczyłem się
25 paź 19:05
Święty: Ok, to myślę, a) i b) też są poprawne, bo w a) za x do wielomianu podstawiłem −3, a w b) w grę
po prostu wchodzi twierdzenie o reszcie wielomianu.
W każdym razie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam.
25 paź 19:10
Święty: Witam ponownie.
Ciekawe zadanie. Dlugosci boków ΔABC tworza ciag geometryczny, a jeden z katow ma miare 60.
Oblicz stosunek dlugosci najkrotszego boku do dlugości boku najdluzszego.
Coś ruszyłem twierdzeniem cosinusów, ale wychodzą mi dziwne rzeczy.
Pokierujcie co i jak.
27 paź 18:32
Święty: Nikt nie wie?
27 paź 18:49
Godzio: Ktoś pewnie wie

zaraz zobaczę bo wydaję się fajne zadanko
27 paź 18:50
think:

możliwe kombinacje kątów
1
o α = γ = 60
| | a | |
wtedy wszystkie boki są równe, ilorazem ciągu geometrycznego jest q = 1 więc |
| = 1 == q2 |
| | a | |
2
o α < 60 < γ
wtedy najdłuższy bok jest naprzeciwko γ a najkrótszy bok naprzeciwko α i z faktu że tworzą ciąg
geometryczny wynika, że najkrótszy to a, b = aq, c = aq
2
3
0 γ < 60 < α
robi się analogicznie tylko boki się zmieniają.
Także stosunek najdłuższego do najkrótszego wynosi q
2.
Można się pokusić o stwierdzenie, że tak czy siak bok b, będzie tym którego długość będzie
środkowa, czyli
b
2 = a
2 + c
2 − 2accos60
| | b | |
i bez znaczenia czy a = |
| a c = bq czy na odwrót... |
| | q | |
| | b2 | | 1 | |
b2 = |
| + b2q2 − 2b2* |
| /*q2 |
| | q2 | | 2 | |
b
2q
2 = b
2 + b
2q
4 − b
2q
2
b
2q
4 − 2b
2q
2 + b
2 = 0
b
2(q
4 − 2q
2 + 1) = 0
b
2(q
2 − 1)
2 = 0 ⇔ q
2 − 1 = 0 ⇔ q = 1 odpada przypadek q = −1 bo długości boków nie mogą być
ujemne.
27 paź 18:54
Godzio:
think tak się zastanawiam czy jeśli rozpatrujemy te 3 przypadki gdzie może być kąt to
długości boków nadal zostają w tym samym stosunku ? tzn że zawsze a jest najmniejsze b jest
średnie, a c największe ?
27 paź 19:04
think: zawsze b jest średnie

natomiast zmienia się a i c, ale zauważ że policzenie tego drugiego
przypadku jest w pełni symetryczne. Zresztą i tak wychodzi, że ten trójkąt jest równoboczny
27 paź 19:11
Godzio: dla wszystkich przypadków jest równoboczny ? bo mi tak wychodziło i stwierdziłem że chyba coś
źle rozumuje
27 paź 19:13
think: no dobra pewnie miałam wstawić tak ≤ zamiast ostrych

ale masz jakiś krótszy sposób
rozumowania, bo zauważyłam, że ostatnio często jeżdżę z opola do wrocławia przez poznań
27 paź 19:17
Godzio: nie, nie
27 paź 19:19
Święty: Dzieki za pomoc.
27 paź 19:19
Święty: Cześć. Mam dla Was kolejne, mam nadzieję kontrowersyjne zadanie.
Dany jest ciąg a1=8, a2=88, a3=888, a4=8888, ... Oblicz sumę 50 początkowych wyrazów tego
ciągu.
Wyszło mi S50=8(1051−460)81
Czy wynik jest dobry?
28 paź 18:47
Święty: Podbijam
28 paź 19:17