walec i stożek
Ewelina: Z klocka w kształcie walca o średnicy 20 cm i wysokości 40 cm wytoczono maksymalny model
stożka.
a)oblicz miarę konta rozwarcia stożka
b)oblicz jakim procentem masy klocka jest masa modelu stożka
c)ile centymetrów sześciennych farby potrzeba na pomalowanie modelu stożka wartswą o grubości
0.1mm?
TO zadanie jest jakieś chore
25 paź 18:28
Grześ: Maksymalny model stożka jest równy:
V
max=πr
2H Maksymalny stożek jest dla h=40 cm i r=10 cm

a) kąt rozwarcia stożka:
Narysuję Ci już rysunek
25 paź 18:33
Kejti:

w a) Ci zbytnio nie pomogę..
b) porównaj wzory na objętości:
V
w=πr
2H
c) podaj mi wzór na pole powierzchni całkowitej.
25 paź 18:37
Grześ:

α≈14
∧
Kąt rozwarcia wynosi 2*14=28
∧
25 paź 18:37
Grześ: A ja a) zrobiłem

Mam nadzieję, że jasne jest
25 paź 18:38
Kejti: jak miło

trygonometrii jeszcze nie miałam.. heh.
25 paź 18:39
Ewelina: Pc=Pb+Pp=πr(r+l)
25 paź 18:39
Grześ: ja już kończę prawie cały dział, pojutrze sprawdzian z wykresów i nierówności
25 paź 18:40
Ewelina: jo pierwsze kumam
25 paź 18:40
Kejti: to teraz to 0,1mm zamień na centymetry. i oblicz l.
25 paź 18:44
Marek: l wyszlom10{17}
25 paź 18:47
Ewelina: no mi też ale pewnie źle maruś kminimy
25 paź 18:48
Kejti: dobrze, dobrze

to teraz pole powierzchni liczcie.. i potem to trzeba będzie pomnożyć przez
0,01cm. jeśli czegoś nie pokręciłam
25 paź 18:49