funkcje
Izka: wyznacz zbiór wartości funkcji f jeśli:
a) f(x)= −x+4 , dla x∊<−2;5>
b)f(x)=1/x,dla x∊<1,+∞)
25 paź 21:50
Kejti:
a) liczysz f dla najmniejszej wartości x czyli −2 i dla największej czyli 5.. to co wyliczysz
musisz tylko w przedziale zapisać..
25 paź 21:51
Izka: Kejti ,jak to sie liczy?
25 paź 22:02
Kejti: podstawiasz do wzoru..
f(x) min:
f(−2)=−(−2)+4
itd..
25 paź 22:03
Grześ: masz argumnet −2, podstaw do wzoru funkcji, wylicz wartość
masz argument 5, podstaw i wylicz, masz przedział

25 paź 22:03
Izka: jesli chodzi o przykład "b" to pomiędzy 1 a x jest kreska ułamkowa, tylko nie umiałam tego
inaczej napisać
25 paź 22:14
Kejti: liczysz to tylko dla x=1 a w przedziale po prostu + nieskończoność zapisujesz..
25 paź 22:16
Izka: dziękuje Kejti
25 paź 22:19
Kejti: proszę.
25 paź 22:19