matematykaszkolna.pl
Chemia GACIA#: POMOCY Zaproponuj syntezę otrzymania butan−2−olu mając do dyspozycji metan i dowolne odczynniki nieorganiczne.
25 paź 16:38
Dawid: Gaciu to forum matematyczne, więc nie myśl że dostaniesz odpowiedź
25 paź 17:59
Kejti: pewnie dostanie, ale musi na Mateusza poczekać
25 paź 18:16
Mateusz: Mamy CH4 i dowolne odczynniki nieorganiczne a więc mozliwosci mamy duzo pod warunkiem ze program szkoły sredniej na to pozwoli ale raczej nie pozwala a wiec trzeba prostymi metodami sie posłuzyc butan−2ol jest alkoholem drugorzędowym najprosciej mysle będzie tak z metanu w wyniku reakcji substytucji np z Br lub Cl2 otrzymasz odpowiednio CH3Br lub CH3Cl i odpowiednio + HBr lub + HCl następnie przeprowadzisz reakcje syntezy Wurtza czyli reakcje halogenoalkanu z metalicznym sodem,cynkiem lub potasem zrobie dla przykładu z CH3Br CH3Br+2Na→C2H6 + 2NaBr wykorzystuje etan do reakcji z Cl2 lub Br2 powstają nam podobne produkty jak w 1 reakcji C2H6+Cl2→C2H5Cl+HCl przeprowadzam reakcje cloroetanu z potasem cynkiem lub sodem 2C2H5Cl+2Na→C4H10+2NaCl otrzymałem chlorobutan teraz przeprowadzam reakcje chlorobutanu z Cl2 lub Br2(ja zrobie dla Cl2) w wyniku której otrzymam 2−chlorobutan C4H10+Cl2→CH3CHClCH2CH3+HCl i teraz wykorzystam klasyczną reakcje otrzymywania alkoholi czyli halogenoalkan+zasada→alkohol+sól a więc 2−chlorobutan+KOH→butan−2−ol + KCl schemat reakcji mysle ze sobie napiszesz z tego w razie czego pytaj
25 paź 18:21
Kejti: mówiłam
25 paź 18:22
Mateusz: Kejt ma zawsze racje emotka w końcu to dziewczyna
25 paź 18:28
GACIA#: Wielkie dzięki Mateusz! Bardzo mi pomogłeś! emotkaemotka
25 paź 20:01