Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach, bo pomimo własnych prób ich rozwiązania,
plshelp: Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach, bo pomimo własnych prób ich rozwiązania, wszystkie
zadania są źle... Proszę o wytłumaczenie i wyniki
Wykonaj działania i uprość otrzymany wielomian w(x)=(2x−7)(2x+7)−(2x−1)3 +8x3. Sprawdz, czy
liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Wyszło mi: −8x3−8x2−6x−50 liczba − 1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wyznacz miejsca zerowe wielomianu: w(x)=x3+2x2+ax+b wiedziąc, że W(1)=−72 a jednym z miejsc
zerowych jest −2.
Wyszło mi: a=−25 , b=−50 , ale nie wiem jak wyznaczyć miejsca zerowe...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozłóż na czynniki wielomian u*v jeśli u(x)=x3−5x2+6x, w(x)=x3+8x
Tutaj nie rozumiem trochę zadania i wyszło mi: x9−5x5+12x4−40x3+48x2
25 paź 20:35
Mackenzie:
(2x−7)(2x+7) − korzystamy z wzorów skróconego mnożenia (a−b)(a+b) = a2 − b2
(2x−7)(2x+7) = 4x2 − 49
−3(2x − 1) = −6x + 3
4x2 − 49 −6x + 3 + 8x3 = 8x3 + 4x2 − 6x − 46
Aby sprawdzić czy liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu wystarczy podstawić w miejsce x ⇒ −1
Jeżeli x = −1 byłoby pierwiastkiem wielomianu, wtedy wartość wielomianu dla x = −1 wynosiłaby 0
8*(−1)3 + 4 *(−1)2 −6 * (−1) −46 = −8 + 4 + 6 − 46 = −44
−44 ≠ 0, zatem −1 nie jest pierwiastkiem wielomianu
25 paź 20:55
Mackenzie: Hmmm, podejrzanie dziwnie wygląda. Czy też może wielomian przedstawia się następująco:
(2x−7)(2x+7) −(2x−1)3 + 8x3 ?
25 paź 21:00