trygonometria
Pysia: Rozwiąż równanie 4sin
2x −(2
√2−2)sinx−
√2=0
x ∊<−2π, 2π> wiem że mogę pod sin x podstawić zmienną t. ale potem wychodzą dziwne
pieriwiastki

może mi ktoś w tym pomóc
25 paź 19:44
Pysia: po postawieniu za sinx =t otrzymałam deltę równą 2√2√2+3
ta trójka jest poza wewnętrznym pierwiastkiem.
25 paź 19:48
Pysia: tzn to jest pierwiastek z delty 2√2√2+3
25 paź 19:49
Pysia: pomocy!
25 paź 19:54
Grześ: 4t
2−(2
√2−2)t−
√2=0
| | √2−1 | | 3−2√2 | |
(2t− |
| )2− |
| −√2=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | √2−1 | | 1+√2 | | √2−1 | | 1+√2 | |
2t− |
| = |
| lub 2t− |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2t=
√2 lub 2t=−1
25 paź 20:02
Grześ: Spróbuj dalej sama
25 paź 20:03
Pysia: dalej już wiem o co chodzi. dziękuję
25 paź 20:05
Pysia: nie rozumiem samego początku grzesiu....

możesz wyjaśnić?
25 paź 20:15
Grześ: Tak sobie sprytnie zminąłes ze wzoru skróconego mnożenia, po prostu na to trzeba wpaść
25 paź 20:19
Grześ: zwinąłem*
25 paź 20:19
Pysia: a dokładnie z którego wzoru?
25 paź 20:21
Grześ: a2−2ab+b2=(a−b)2
25 paź 20:22
Pysia: aha... analizuję
25 paź 20:23
agusia: albo oblicz z równania kwadratowego Δ i pierwiastki
25 paź 20:29
Grześ: Jak kto lubi

Mnie spodobała się metoda zwijania
25 paź 20:31
Pysia: a czy możesz policzyć deltę? bo mi wyszła dziwaczna liczba i te pierwiastki nie wychodzą
25 paź 20:34
Pysia: pierwiastek z delty ja mam 2√2√2+3
25 paź 20:35
Pysia: pomoże ktoś
25 paź 20:51
Grześ: Przecież miałaś niby analizować, może źle tą delte wyliczyłaś
25 paź 20:52
Grześ: Niee, z deltą masz dobrze, tylko zauważ:
√3+2√2=√12+√22+2*1*√2=√(1+√2)2=1+√2
25 paź 20:56
Grześ: i wtedy √Δwynosi 2+2√2
25 paź 20:57
Pysia: FAKT

dzięki jeszcze raz
25 paź 21:05