moje I kolokfium pomocy 3 zad wszystkie przyklady
quit: http://chomikuj.pl/File.aspx?id=376291675 mam proźbę moje I kolo ktos moze umie to rozwiązać wszystkie przykłądy z zad 3 nie wiem
jak to zrobic pomocy
25 paź 23:26
think: 2logx + log(6−x2) = 0
dziedzina to liczba logarytmowana większa od 0
x > 0 i 6 − x2 > 0 ⇒ x>0 i x∊(−√6, √6) część wspólna to x∊(0,√6)
logx2 + log(6−x2) = 0
logx2(6 − x2) = log1
x2 (6 − x2) = 1
za x2 podstawiam t ⇒ t>0
t(6 − t) = 1
tutaj rozwiązujesz normalne równanie kwadratowe gdzie rozwiązaniem może być tylko liczba
dodatnia
25 paź 23:39
think: 49x − 6*7x + 5 ≥ 0
(72)x − 6*7x + 5 ≥0
72x − 6*7x + 5≥ 0
podstaw za 7x = t i tutaj też rozwiązaniem będzie t > 0
25 paź 23:42
think: 3
log32x + x
log3x = 6
dziedzina: x > 0
(3
log3x)
log3x + x
log3x = 6
x
log3x + x
log3x = 6
2x
log3x = 6 /:2
x
log3x = 3
log
x3 = log
3x
1 = log
32x ⇒ log
3x = 1 lub log
3x = −1
25 paź 23:47
think: 3√2x + 1 = √x + 1
dziedzina x + 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −1
podnosimy do 6 potęgi stronami
(2x + 1)2 = (x + 1)3
4x2 + 2x + 1 = x3 + 3x2 + 3x + 1
x3 − x2 + x = 0
x(x2 − x + 1) = 0 ⇔ x = 0
25 paź 23:53
think: x3 + x + 2 < 0
zauważ że dla x = −1 lewa strona się zeruje więc podziel (x3 + x + 2) : (x + 1) i chyba już
sam/a dasz radę
25 paź 23:54