Oblicz funkcję z wartością bezwględną
kaadeel:
25 paź 16:22
Grześ: W jakim sensie masz ją obliczyć

Narysować wykres, coś policzyć
25 paź 16:28
kaadeel: właśnie się zastanawiam czy są 2 rozwiązania? wartość bezwzględna na dole wiec nie wiem co
czynic. narysowac.
25 paź 16:30
Grześ: Rozpatrujesz dwa przypadki:
dla x∊<1,+∞)
dla x∊(−∞,1)
I spróbuj coś skrócić po opuszczeniu wartości bezwzględnej
25 paź 16:31
kaadeel: a czy w punkcie (−1,0) wykres 'łamie się' ?
chodzi mi, że od x∊(−∞,−1) wykres jest malejący a od tego punktu odbija się i jest funkcja
f(x)=x+1 ? dodam, że wykres jest cały y>0
25 paź 16:35
Grześ: Po prostu masz dwie funkcje linowe w 2 przedziałach, na pewno będą się w tym punkcie
zmieniać...
25 paź 16:37
Grześ: Najlepiej napisz mi tu jak wzór funkcji przekształciłeś/aś
25 paź 16:37
kaadeel: | | x2−1 | | (x+1)(x−1) | |
f(x)= |
| = |
|
|
| | |x−1| | | x−1 | |
i x−1 się redukuje i pozostaje x+1
drugiej opcji nie znam...
| | x2−1 | | (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | |
zakładam, że f(x)= |
| = |
| = |
|
|
| | |x−1| | | −(x−1) | | −x+1 | |
i tutaj mogiła. pewnie coś nie tak robie...
25 paź 16:42
Grześ: Ale gdzie wypisałeś przedziały

w pierwszy przekształceniu masz x∊(1,+
∞), a w drugim tą resztę
bez jedynki.
Czy nie widzisz, żę mianownik możesz skrócić
25 paź 16:46
kaadeel: wybacz. ciemny jestem
25 paź 16:48
Grześ: na dole masz (x−1) i na górze masz (x−1).........
25 paź 16:49
kaadeel: to w pierwszym przypadku ?
25 paź 16:50