kod
John: Mam podane procentowe zawartości zasad azotowych w trzech próbkach DNA
1 tymina−21%
2−cytozyna−21%
3) guanina−21%
ustal która próbka nie pochodzi z tego samego organizmu co dwie pozostałe
25 paź 19:24
Grześ:
Mateusz Where are you
25 paź 19:25
Mateusz: I am

tak na marginesie to zadanie z biologiii z działu genetyka raczej a forum nie to ale
zrobie wyjątek bo genetykę znam z racji wykonywanego zawodu
Ilość Guaniny musi się równać ilości cytozyny wynika to z zasady komplementarności co zapisuje
| | %A | | %C | |
G=C pomocna tu będzie tez zasada Chargraffa która mowi ze |
| = |
| =1
|
| | %C | | %G | |
a więc A+G=T+C=100%
G+C = 21%+21% = 42% => A+T=100%−42% = 58% a więc procentowa zawartosc tyminy wynosi 29% a nie
21% czyli próbka oznaczona numerem 1 nie pochodzi z tego samego organizmu
25 paź 20:00
John: Dzięki wielkie nie wiedziałem kompletnie jak się do tego zabrać o tej zasadzie Chargraffa
słysze pierwszy raz musze zaraz ją sobie wygoglowac i poczytać o tym wiem ze nie to forum ale
na forum biologicznym trzeba sie rejestrowac troche bez sensu w moim przypadku rejestrowac sie
gdzie mam problem z jednym zadniem a tak to jest szansa ze na forum gdzie nie trzeba sie
logowac ze znajdzie się ktoś kto potrafi to zrobić jak widać nie myliłem się.

Jeszcze raz
dzięki wielkie.
25 paź 20:34
Mateusz: | | %A | | %A | |
Ok poprawiam zapis ma być |
| a nie |
| |
| | %T | | %C | |
25 paź 20:42
John: Nic nie szkodzi zauwazyłem zaraz po tym jak wygoglowałem te regułę kazdemu się zdarza literówka
25 paź 20:57