Liczby zespolone | Rozwiąż Równanie
Kasia: |z| − z = 3 + 2i
ktoś wie jak to rozwiązać ?
25 paź 19:21
Bartek: nikt
25 paź 19:58
Grześ: To napewno będzie rozwiązanie takie:
dla z<0
−2z=3+2i
z=1,5−i
25 paź 20:04
Edek: to chyba nie dokońca tak
z=a+bi ,a,b∊R
|z|=
√a2+b2
czyli otrzymujemy
√a2+b2−a−bi=3+2i
porównujemy to co rzeczywiste do rzeczywistych, to co urojone do urojonych
√a2+b2−a=3
−b=2 ⇒ b=−2
√a2+b2=3+a /
2
a
2+b
2=9+6a+a
2
(−2)
2=9+6a
4−9=6a
25 paź 21:45
m: Grześ chyba nie wiesz jak definiujemy moduł liczby zespolonej

|z|=
√a2+b2 gdzie a=Rez
b=Imz zatem nasze równanie przkeształcimy do postaci
√a2+b2−a−bi=3+2i. Teraz korzystamy z
tego że dwie liczby zespolone są równe wtedy i tylko wtedy gdy ich części urojona i
rzeczywista są równe, zatem −b=2; b=−2
√a2+b2−a=3 za b podstawiamy −2, czyli
√a2+4=a+3
| | 5 | | 5 | |
stąd a2+4=a2+6a+9 6a=4−9=−5 a=− |
| i ostatecznie z=− |
| −2i o ile nie popełniłem |
| | 6 | | 6 | |
błędów rachunkowych
25 paź 21:50
Grześ: Haha, no rzeczywiście nie wiedziałem, myślałem, że to wartość zwykła bezwzględna. To
przepraszam. Liczby urojone to jeszcze trochę, trochę
25 paź 21:55