zbadaj monotoniczność ciągu
piotr: | | 1 | |
mam zbadać ciąg an = |
| n + 10 |
| | 2 | |
Moja siostra kazała mi policzyć różnice a
n+1 − a
n
W książce było
| | n+1 | | n | | (n+1)2 − n(n+2) | | 1 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
a
n+1 − a
n > 0 dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1, ciąg jest rosnący
Nie ogarniam tego.
Czy to w ogóle jest dobrze, czy moja sis dobrze mi radziła?
Co te obliczenia mają wspólnego z moim zadaniem?
Bardzo proszę o pomoc....
25 paź 18:05
Grześ: Chyba źle zapisałeś początkowy ciąg....
25 paź 18:12
M4ciek:
| | n+1 | | n | | n+1 | | n | | 1 | |
an+1 − an = |
| + 10 −( |
| + 10) = |
| + 10 − |
| − 10 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a
n+1 − a
n > 0 ⇒ ciag jest rosnacy
25 paź 18:15
Grześ: Ale on źle napisał ciąg i jeszcze chce żeby ktoś się domyślał. Jak poprawi to może ktoś to
ruszy
25 paź 18:19
lizka: MAciek db obliczył
25 paź 18:33
Grześ: widzę, że nie rozumiecie o co chodzi, dobrze policzył, ale nie dla ciągu który jest w
przykładzie bo on jest troszkę inny

Widzę, że nie rozumiecie.
Jak autor poprawi przykład to pogadamy
25 paź 18:34
piotr: Grześ chodzi ci o to, że nie wyznaczyłem na początku wyrazu a
n +1
25 paź 18:41
Godzio: | | 1 | | n | |
piotr podałeś nam ciąg: an = |
| n + 10 a robiłeś dla an = |
| więc coś tu |
| | 2 | | n + 1 | |
nie gra
25 paź 18:43
Grześ: Widać
Godzio myśli na tych samych falach
25 paź 18:46
M4ciek: Bo on nam podal przyklad do zrobienia ten co ja robilem, a to co pod spodem napisal to przyklad
z ksiazki
25 paź 18:47
piotr: MAciek dobrze gada. Pierwszy raz spotkałem się z ciągiem.
Przerabiać to będę w przyszłym semestrze.
25 paź 18:51