Wielomiany - pomożecie? Proste dwa zadania.
helpmatma: Rozłóż wielomian i wyznacz jego miejsce zerowe:
a) w(x)= x3 + 5x2 − 8x −40
b) w(x)= x5 + 10x4 + x3 + 10x2
Wyznacz wszystkie naturalne rozwiązania równania: x4+x3−x−1=0
25 paź 20:06
Kejti: wyłącz wspólne części przed nawias.. pierwszy z drugim i trzeci z czwartym.
25 paź 20:08
Grześ: x4+x3−(x+1)=0
x3(x+1)−(x+1)=0
(x3−1)(x+1)=0
x3=1 lub x=−1
x=1 lub x=−1
25 paź 20:08
Kejti: Ty tak specjalnie.. przyznaj ;>
25 paź 20:09
Grześ: nie widziałem twojego posta
25 paź 20:10
Grześ: Jak wysłalem to twój się pojawił
25 paź 20:10
helpmatma: Napisze jak zrobiłem:
a) w(x)=(x+5)(x−√8)(x+√8), więc Mz= −5,√8,−√8
b) w(x)=x3(x2+10)(x+1), więc Mz=0,−10,−1
co do tego drugiego to: (x+1)(x−1)(x2−2x+1) więc Mz 1 i −1, a naturalnym rozwiązaniem jest 1.
Proszę sprawdzić czy dobrze.
25 paź 20:11
Grześ: b) x5+10x4+x3+10x2=x2(x3+10x2+x+10)=x2(x2(x+10)+x+10)=x2(x2+1)(x+10)
25 paź 20:12
plshelp: sprawdzi ktoś?
25 paź 20:56
Grześ: Chyba widzisz, że inaczej trzeba rozłożyć....
25 paź 20:57
Grześ: Ale pierwszy zobacze
25 paź 20:57
Grześ: a) jest dobrze, tylko b) popraw
25 paź 20:58
plshelp: a drugie zadanko?
25 paź 20:59
25 paź 21:01