Nierówność wielomianowa
geek: (x−1)3 + 2x2 ≥ 4x + 1
(x−1)3 + (2x2 − 4x − 1)≥ 0
Tak to powinno być czy inaczej?
25 paź 22:04
Grześ: Inaczej tego nie obliczysz, wymnóż nawiasy i później zwijaj do nawiasów.
25 paź 22:05
Grześ: Po prostu wykonaj to (x−1)3
25 paź 22:05
geek: No ale Δ wyjdzie 16 + 8 = 24
czyli 2√6 tak?
25 paź 22:06
Grześ: tam masz (x−1)3
25 paź 22:08
geek: No i co mi po tym

? x
1,
2,
3, = 1
25 paź 22:09
geek: Δ tu w ogóle trzeba liczyć? Bo żadnych innych zależności nie widzę.
25 paź 22:11
geek: Coś wyłączyć? Czy jak to dokończyć?
25 paź 22:14
geek: Pomoże ktoś?
25 paź 22:16
geek: że (x−1)3 = x3 −3x2 + 3x − 1 ?
25 paź 22:20
geek: Dobra już zrobiłem
25 paź 22:30
misia:
dokończ:
otrzymasz po redukcji:
x3 −x2 −x −2 ≥0
x3 −2x2 +x2 −2x +x −2 ≥0
x2( x−2) +x( x−2) +( x−2) ≥0
( x−2)( x2 +x +1) ≥0 Δ<0
x−2 ≥0 to x ..........
25 paź 22:33