Zadania z wielomianów - bardzo proszę o pomoc - Pilne!
helpmatma: Wykonaj działania i uprość otrzymany wielomian w(x)=(2x−7)(2x+7)−(2x−1)3 +8x3. Sprawdz, czy
liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Wyszło mi: −8x3−8x2−6x−50
liczba − 1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wyznacz miejsca zerowe wielomianu: w(x)=x3+2x2+ax+b wiedziąc, że W(1)=−72 a jednym z miejsc
zerowych jest −2.
Wyszło mi: a=−25 , b=−50 , ale nie wiem jak wyznaczyć miejsca zerowe...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozłóż na czynniki wielomian u*v jeśli u(x)=x3−5x2+6x, w(x)=x3+8x
Tutaj nie rozumiem trochę zadania i wyszło mi: x9−5x5+12x4−40x3+48x2
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach, bo pomimo własnych prób ich rozwiązania, wszystkie
zadania są źle... Proszę o wytłumaczenie i wyniki
25 paź 20:26