wielomiany
mila55: Rozłóż wielomian x4+1 na czynniki nierozkładalne
25 paź 19:03
Grześ: x4+1=(x2+1)2−2x2=(x2+1−x√2)(x2+1+x√2)
25 paź 19:04
Grześ: Jeszcze niższa potęga
25 paź 19:05
Grześ:
25 paź 19:05
Grześ: (x2−x√2+1)(x2+x√2+1)=[(x+1)2−(2x+x√2)][(x+1)2−(2x−x√2)]=
(x+1−√2x+x√2)(x+1+√2x+x√2)(x+1−√2x−x√2)(x+1+√2x−x√2)
25 paź 19:09
mila55: dzięki
25 paź 19:23
Grześ: Nie wiem, czy po drodze jakiegoś małego błędu nie zrobiłem, ale mam nadzieję, że nie.

Oczywiście nie ma za co i pozdrawiam
25 paź 19:24