Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne: wygrać 3 partie z 4, czy 5 z 8?
Paweł: Załóżmy, że gramy z równorzędnym przeciwnikiem, w pewną grę, w której nie ma remisów. Które ze
zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
a) wygrać trzy partie z czterech, czy
b) wygrać pięć partii z ośmiu?
25 paź 18:07
M4ciek: Ja bym powiedzial ,ze b) ale nie mialem prawdopodobienstwa
25 paź 18:09
piotr: a
25 paź 18:11
Grześ: Mamy 1/2 szansy na wygranie każdej z partii
| | 2 | | 1 | |
Aby wygrać chociaż 3 z 4 partii. Prawdopodobieństwo wtedy wynosi |
| , czyli |
| |
| | 16 | | 8 | |
Aby wygrać 5 partii na 8:
| 23 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| Chyba widac które prawdopodobieństwo większe  |
| 28 | | 25 | | 32 | |
25 paź 18:17
Mackenzie: Schemat Bernoulliego się kłania...
25 paź 18:22
Mackenzie: a) Wygranie trzech partii z czterech
Przyjmijmy oznaczenia:
N − granie czterech partii − losowe wykonanie doświadczeń
K − wygranie trzech partii − liczba uzyskanych sukcesów
| | 1 | |
p = |
| − prawdopodobieństwo sukcesu,czyli wygranie jednej partii |
| | 2 | |
| | 1 | |
q = |
| − prawdopodobieństwo porażki, czyli przegranie partii |
| | 2 | |
Na tej samej zasadzie oblicz prawd. wygrania pięciu z ośmiu partii i porównaj.
25 paź 18:28
Grześ:
n=4
k=3
p=1/2
q=1/2
| | 4! | | 4 | | 1 | |
*123*121= |
| *124= |
| = |
| |
| | 3! | | 16 | | 4 | |
25 paź 18:28
Grześ:
25 paź 18:28
Mackenzie: Tam oczywiście miały być ułamki :
25 paź 18:31
Paweł: WOW : )
Dzięki wielkie : )
Nie wiedziałem, ze to forum tak sprawnie działa.
Chyba pokuszę się o wstawienie również innych zadań, z którymi mam problemy : )
25 paź 19:10
Grześ: Nie pokuszaj się(tak się to mówi

). Sam spróbuj zrobić
25 paź 19:12