axs
al: Jaki jest stosunek pola trojkata rownobocznego wpisanego w kolo do pola kola?
25 paź 21:55
Kejti:
25 paź 21:58
al: wiem tylko jak policzyc
25 paź 22:00
Grześ: Nie widzisz, żę promień opisanego koła jest 2 razy większy
25 paź 22:01
Kejti: | | 2 | |
właśnie na tych wzorach.. liczysz pole trójkąta i pole koła przyjmując za r |
| h tego |
| | 3 | |
trójkąta.
25 paź 22:01
al: ale trojkat jest wpisany w to duze kolo
25 paź 22:03
Kejti: | | 1 | |
yy.. to |
| h tego trójkąta.. |
| | 3 | |
25 paź 22:04
Grześ: Prościej

Oj
Kejti, co się dziś dzieje
25 paź 22:04
Kejti: dobra.. teraz się zgubiłam..
25 paź 22:05
al: rozwiaz przykladowo
25 paź 22:05
Kejti: coraz gorzej ze mną.. ech..
25 paź 22:05
al: .
25 paź 22:09
Godzio:
| | 2 | | 4 | | a√3 | | a2 | |
Pkoła = πr2 = π * ( |
| h)2 = π * |
| * ( |
| )2 = π * |
| |
| | 3 | | 9 | | 2 | | 3 | |
| Prównobocznego | |
| = ... |
| Pkoła | |
25 paź 22:11
al: musze podstawic za a?
25 paź 22:15
Godzio: gdybyś jeszcze nie zauważył to a2 się skróci ...
25 paź 22:15
al: 3√3/4π?
25 paź 22:17
Bogdan:
Jakaś dziwna maniera wywołuje w zadaniach z trójkątem równobocznym wysokość h
tego trójkąta wtedy, gdy jest to niepotrzebne. Po co rozbudowywać rozwiązanie?
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3, R2 = |
| a2, |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
pole koła PK = πR2 = |
| πa2, pole trójkąta PΔ = |
| a2√3 |
| | 3 | | 4 | |
25 paź 22:18