;)
Zuza: Kto mi pomoże z fizyki?
25 paź 19:35
Kejti: która klasa?
25 paź 19:39
Grześ: Ja pomogę
25 paź 19:39
Zuza: 3 liceum
25 paź 19:40
Kejti: ja byłam pierwsza
25 paź 19:40
Kejti: a dobra. to bierz
25 paź 19:40
Zuza: już piszę zadania
25 paź 19:40
Grześ: Nie no Kejti, jak takaś chętna, to zobaczymy. A tak ogółem to ciekaw jestem tego zadania. Może
coś tam się pomoże
25 paź 19:41
Kejti: ja mam z 1 liceum problemy a co dopiero 3
25 paź 19:43
Grześ: Dobra, się zobaczy co to będzie
25 paź 19:44
Grześ: Jak coś Kejti, to mogę pomóc z materiałem z 1. klasy
25 paź 19:44
Zuza: Zadanie 1
Na siatkę dyfrakcyjną pada światło o długości fali 630nm. Jasny prążek odpowiadający widmu
drugiego rzędu obserwuje się pod kątem 5 stopni. Oblicz stałą siatki.
25 paź 19:45
Kejti: tzn. ja w drugiej jestem.. ale jakby co to już wiem do kogo się zgłosić
25 paź 19:45
Grześ: No to lipka, bo ja 1. raz o tym słyszę, o rok do przodu materiał
25 paź 19:47
Grześ: Może Ty Kejti, bo tak się wyrywałaś
25 paź 19:47
Zuza: Zadanie 2
| | | |
W wyniku kilku przemian promieniotwórczych jądro uranu | U |
| | |
25 paź 19:48
Kejti: zrozumiałam dwa pierwsze słowa
25 paź 19:48
Zuza: cd...
25 paź 19:48
Zuza: | | | |
przekształciło się w jądro astatu | At. Ile przemian α i β wystapiło podczas tego |
| | |
przekształcenia?
25 paź 19:50
Grześ: W tym akurat mogę coś pomóc, bo coś kojarzę
25 paź 19:50
Kejti: w tym to może pomogę.. takie coś na chemii miałam..
25 paź 19:50
Zuza: Tylko tam nie ma tych nawiasów bo nie wiedziałam jak bez nich napisać.
25 paź 19:50
Kejti: no tak..
25 paź 19:51
Zuza: Zadanie 3
Okres połowicznego zaniku jąder pewnego pierwiastka wynosi 5 dni. Ile procent jąder tego
pierwiastka ulegnie przemianie w czasie 15 dni?
25 paź 19:52
Zuza: Te zadania są przerażające ja tego w żaden sposób nie czaje
25 paź 19:53
Grześ: Czyli Liczbę 238 odejmujemy od 218 i wychodzi 20
Na każdy rozpad α liczba masowa zmniejsza się o 4, więc będzie 5 rozpadów α
Na każdy rozpad α, maleje liczba atomowa o 2, więc po 5 rozpadach będzie wynosić:
92−10=82
Każdy rozpad β zwiększa liczbę atomową o 1, a więc będzie ich: 85−82=3 rozpady
Odp. Będzie 5 rozpadów α i 3 β
25 paź 19:53
Grześ: Po 15 dni będzie :
15/5=3 okresy połowiczne
| | 1 | | 1 | |
A więc będzie: |
| *100%= |
| *100%=12,5% |
| | 23 | | 8 | |
25 paź 19:54
Grześ: Przemianie ulegnie reszta jąder, czyli 100%−12,5% = 87,5 %
25 paź 19:55
Zuza: Muszę to bardzo rozłożyć na czynniki pierwsze i sobie wytłumaczyć i wtedy obczaję, dzięki
serdeczne
25 paź 19:55
Kejti: 15:5=3
I
II
III
oczywiście można było to za pomocą ciągu geo zrobić..
25 paź 19:57
Kejti: dobra.. już siedzę cicho..
25 paź 19:57
Zuza: Zadanie 4
Dwuatomowy gaz, który możemy traktować jak gaz doskonały, sprężono adiabatycznie, tak że jego
objętość zmalała 3 razy. Oblicz, ile razy wzrosło w tym procesie jego ciśnienie.
25 paź 19:57
Grześ: Uuuuu, sorki, ale u mnie ominęli my przemianę adiabatyczną

Pomógłbym, ale miałem tylko
izotermiczną, izobaryczną i izochoryczną
25 paź 19:58
Kejti: na jakim Ty profilu jesteś? ;>
25 paź 20:04
Grześ: Na podstawie fizyki, tyle powiem
25 paź 20:05
Kejti: się będzie tajniaczył.. phi
25 paź 20:06
Grześ:
25 paź 20:07
Mateusz: Do tego zadania z dwuatomowym gazem:
Zapisz równanie adiabaty we współrzędnych ciśnienia i objętości tzn zapisz to równanie dla
dwóch stanów dalej mysle ze pojdzie jak po maśle,
25 paź 20:08
Zuza: dzięki za pomoc a czy w jeszcze jednym pomożecie mi
25 paź 20:09
Grześ: Zależy jakie
25 paź 20:41
Grześ: Spróbuje pomóc, jak będe w stanie
25 paź 20:42
Zuza: jak mam z tego wyliczyć objętość walca

sin 33 stopni = 0,5446
25 paź 21:34
Zuza: wzór na objętość to
V= πr2H
25 paź 21:35
Grześ: Ale co to jest w ogóle za stosunek, bo nie wiem skąd Ci sie wziął

25 paź 21:37
Grześ: Z tego wzoru nie policzysz objętości, bo brakuje tu H

Wcieło ją czy co?
25 paź 21:42
Zuza: No z poprzednich wyliczeń. Moge napisac to zadanie?
25 paź 21:42
Grześ: Pisz, pisz. Bo takie urwane z kontektu to
25 paź 21:42
Grześ: kontekstu
25 paź 21:42
Zuza: Zadanie powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, w którym przekątna o
długości 12,4 cm tworzy z bokiem równym wysokości walca kąt 33 stopni. Oblicz objętośc walca
z dokładnością do pełnych cm3.
25 paź 21:44
Grześ: Kilka razy to zadanie było na forum

Czyli liczysz wysokość i obwód podstawy i wyliczasz promień
25 paź 21:48
Zuza: być może i było ale nie wiem jak to podstawić i wyliczyć bo z tym π nie umiem liczyć
25 paź 21:50
Grześ: to sobie po prostu przybliż
25 paź 21:56