matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
metoda podstawiania
danka:
x−y=8 x+2y=23
25 paź 19:29
Paweł:
Nie jestem pewien czy o to właśnie chodzi, ale spróbujmy... x−y=8 x+2y=23 Przykładowe rozw. x+2y=8+15 x+2y=x−y+15 x+2y−x+y=15 3y=15 y=5 x−y=8 x−5=8 x=8+5 x=13
25 paź 20:01