równanie
John: Mam pewien przykład z rownan wykładniczych
2
3x+1=3
x+2 tak sobie mysle ze mozna by to rownanie zlogarytmowac
log2
3x+1=log3
x+2 wtedy przekształcam z włąsnosci logarytmów
(3x+1)log2=(x+2)log3
x(3log2−log3)=2log3−log2
stąd x wychodzi mi
x = −−−−−
i teraz moje pytania są takie czy ta metoda rozwiązania tego rownania jest poprawna i czy mozna
przekształcic wyliczone x do jakiejs prostszej postaci
25 paź 21:06
Grześ: Aj John John, a nie widzisz, że tylko jedna liczba spełnia to początkowe równanie

2
0=3
0
25 paź 21:08
Grześ: Teraz sprawdź czy taka liczba istnieje
25 paź 21:08
Jack:
na pewno, Grześ? Widzisz gdzieś lukę w tym rozumowaniu? A poza tym jest do pomyślenia taka
sytuacja, że te funkcje się przetną jednak, gdy jednak będzie "goniła" drugą.
25 paź 21:15
Grześ: Ale po co sobie utrudniać życie

Jak mozna to rozwiązać w góra 3−4 linijkach
25 paź 21:18
Jack:
Z twojego 20 =30 wynika, że nie ma rozwiązań, bo raz x=−1/3 a drugi raz x=−2, jeśli dobrze
patrzę.
25 paź 21:25
Jack:
gdyby wykładniki były te same, to zgoda − Twoje równanie jest jedynym rozwiązaniem.
25 paź 21:25
Grześ: Czyli nie będzie rozwiązania, powiedziałem sprawdź
25 paź 21:26
Grześ: Po prostu nie ma rozwiązania
25 paź 21:26
Jack:
tak się składa że jest rozwiązanie: podane przez Johna.
25 paź 21:29
Grześ: Hmmm, nie wiem czy dobrze przekształcił, ale jeśli dobrze, to na końcu może użyć wzoru
stosowanego na zmianę podstawy logarytmu, tylko w druga stronę
25 paź 21:31
Jack:
dobrze, sprawdziłem. Poza tym nieprawdziwa jest to Twoje stwierdzenie dot. 20=30 − to nie ma
tu nic a nic do rzeczy. Jak napisałem wyżej, gdyby potęgi były równe, to faktycznie jest to
jedyne rozwiązanie − tu jednak nie są.
25 paź 21:33
John: Hmm ciekawa dyskusja się wywiązała

mam nadzieje ze nie wywołao to negatywnych emocji czyli
na koncu zastosowac wzor na zmianę podstawy logarytmu

tylko ze nie bardzo wiem który bo są
dwa a jeden jest szczególnym przypadkiem pierwszego
25 paź 21:35
Grześ: ten nieszczególny
25 paź 21:36
John: | | logcb | |
czyli z tego : logab = |
| |
| | logca | |
25 paź 21:39
Grześ: Tak, próbuj, próbuj, może coś wyjdzie
25 paź 21:39
John: Ok serdeczne dzięki wam
25 paź 21:40
Grześ: nie ma sprawy brachu
25 paź 21:40
ola: a takie coś
23x2=3x9
8x2=3x9
{83}x = 92
x=log przy podstawie 83 z liczby 92
25 paź 22:12
TopSecret: Twoje rozwiązanie Olu jest najprostsze, tylko fatalnie napisane
23x+1=3x+2
23x*21=3x*32
2*(23)x=9*3x
2*8x=9*3x /:2*3x
(83)x=92
x = log8392
oczywiście jest to równoważne z rozwiązaniem Johna
26 paź 00:26