planimetria
Kasieńka ;): Długości przekątnych rombu są równe 8 cm i 6 cm. Oblicz jakim procentem pola rombu jest pole
koła wpisanego w ten romb.
Kombinowałam by podzielić przez siebie wzór na pole koła i wzór na pole rombu z wykorzystaniem
r ale nie poszło
25 paź 21:24
Kejti: bok rombu policzyłaś? promień koła?
25 paź 21:27
Kasieńka ;): a jak mam policzyć? mam kilka wzorów które mi nic nie dają . nie mam sinα nie mam a ani r
25 paź 21:28
Kejti: do tego akurat wystarczy pitagoras i dwa wzory na pole rombu
25 paź 21:29
Kasieńka ;): a=5?
25 paź 21:31
Kejti: mhm
25 paź 21:31
Kasieńka ;): przekombinowałam −.−
25 paź 21:32
Kejti: gdzie, co? ;>
25 paź 21:32
Kasieńka ;): bo ja szukałam we wzorach jakiś skomplikowanych(jestem na rozsdzerzeniu xD) a nie zauważyłam
pitagorasa lo
25 paź 21:33
Kejti: ja jestem zbyt leniwym człowiekiem żeby tak kombinować
25 paź 21:34
Kasieńka ;): czyli mam r =2.4cm i wtedy robie πr2248100%?
25 paź 21:34
Kasieńka ;): Bez tej 8 która nie wiem skąd się wzieła
25 paź 21:35
sokowirowka:

więc:
pole
rombu − pole
kola = rozwiązanie
1. obliczasz pole
rombu
1. h = r <−− do obliczenia h wystarczy pitagoras i pole na trójkąt
1/4*pole
rombu = [(1/2*8)
2 + (1/2*6)
2] * h / 2
2. wyliczasz pole
kola
4. odejmujesz i masz
25 paź 21:37
Kejti: chyba będzie ok.
25 paź 21:39
Bogdan:

Odcinek oznaczony r jest promieniem okręgu wpisanego w romb, a także jest wysokością
trójkąta prostokątnego opuszczoną z wierzchołka kąta prostego.
25 paź 22:09