f. potegowa
Bartek: x+2 = 2√x√x−1+2
ten pierwszy pierwiastek zachodzi na wszystko a drugi tylko na x−1
25 paź 16:56
Grześ: Ale co masz zrobić

obliczyć x zapewne
25 paź 16:59
Bartek: rozwiazac rownanie
25 paź 17:01
Grześ: hmm, ciekawy przykład, czy tam masz:
x+2=2
√x√x−1+2 , gdzie oczywiście w środku jest
√x−1
25 paź 17:04
Bartek: wlasnie tak ale ten pierwiastek w srodku na 2 nie zachodzi
25 paź 17:07
Godzio:
D = <1,∞)
x + 2 = 2√x√x − 1 + 2 /2
x2 + 4x + 4 = 4x√x − 1 + 8
x2 + 4x − 4 = 4x√x − 1 / 2
x4 + 16x2 + 16 − 8x2 − 32x + 8x3 = 16x2(x − 1)
x4 + 8x3 + 8x2 − 32x + 16 = 16x3 − 16x2
x4 − 8x3 + 24x2 − 32x + 16 = 0
(x − 2)4 = 0
x = 2
Odp: x = 2
25 paź 17:08
Bartek:
25 paź 17:09
Bartek: Wlasnie Godzio wynik sei zgadza mialem tak zrobic ale nie wiedzialem jak z tym podwojnym
pierwiastkiem czy mozna drugi raz mnozyc przez potege obustronnie
25 paź 17:10
Godzio: zawsze można jeżeli obie strony są dodatnie
25 paź 17:11
Grześ: Nie wiem czy tak można, ale może tak spróbować:
x+2=2
√x√x−1+2
(x+2)
2=4(x
√x−1+2)
Nie wiem czy to tak można, czy jakoś inaczej, trochę liczenia jest
25 paź 17:11
Bartek: Ok dzieki wam
25 paź 17:13