układ równań
ja ;p: podpowiecie mi

y=−2x−7
25 paź 16:26
Grześ: Najpierw ty nam podpowiedz co masz rozpatrzyć....
25 paź 16:28
ja ;p: 
mam znaleść punkt wspólny prostej i prostej prostopadłej
25 paź 16:31
Grześ: | | 1 | |
a tam czasem nie jest |
| x+b  |
| | 2 | |
25 paź 16:32
ja ;p: tak, przepraszam
25 paź 16:33
Grześ: Czyli trzeba wyznaczyć punkt w którym te proste są prostopadłe

Dobrze rozumiem
25 paź 16:34
Grześ: Bo najlepiej pisz jaśniej polecenie, bo nikt nie będzie się domyślał o co kaman
25 paź 16:34
ja ;p: tak,mam wyznaczyć punkt wspólny tych prostych
25 paź 16:36
Grześ: To czyli warunkiem prostopadłości jest a
1*a
2=−1, co jest tu spełnione.
Czyli:
y=−2x−7
y=1/2x+b
y=−2x−7
4y=2x+4b
−−−−−−−−−−−−
5y=4b−7
Jest to układ nieoznaczony, więć rozwiązaniem tego układu będzie nieskończenie par liczb
postaci:
25 paź 16:41
ja ;p: nie może tak być
25 paź 16:43
Grześ: ostatnia linijka pomyliła mi sie:
Tak naprawdę będzie nieskończenie pkt wspólnych, bo albo źle przepisałeś przykład.
Bo z układu równań początkowego od razu jest spełniony warunek prostopadłości wzg.
współczynników kierunkowych, a więc tak naprawdę dowolna liczba b będzie spełniać ten warunek.
25 paź 16:43
Grześ: Ale te dwie proste na początku wzięte są jako układ równań
25 paź 16:44
Grześ: Nie podałeś jasno, że są to oddzielne przykłady
25 paź 16:44
ja ;p: | | 1 | |
układ równań  , ale b powinno wyjść 2 |
| |
| | 2 | |
25 paź 16:46
ja ;p: poczekaj,bo już chyba wiem
25 paź 16:47
Grześ: Coś poknociłeś człowieku, nie moja wina, że podałeś taki przykład... Po prostu takie jest
rozwiązanie dla przykładu przez ciebie napisanego
25 paź 16:48
ja ;p: nie denerwuj się

miałam 2 proste,tak jak napisałam

i miałam podać równanie prostej i
myślałam, ze będzie mi potrzebny punkt wspólny,pomyliło mi się coś,ale teraz już doszłam do
tego i wszystko się zgadza
25 paź 16:51
Grześ: nie denerwuje się,
25 paź 16:53
ja ;p: niech Ci będzie,dzięki za pomoc
25 paź 16:54
Grześ: nie ma sprawy, tylko następnym razem obszernej napisz polecenie
25 paź 16:56
ja ;p: tak jest
25 paź 16:58