matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;0
Agniesia:
π
Podaj wszystkie takie wartości x∊R jeśli wiadomo, że tgα=3
x
i tgβ=3
−
x i α−β=
.
6
wyliczyłam że x=1/2 ale w poleceniu jest podaj wszystkie wartości więc to chyba nie może byc takie proste ... nie mam pomysłu
25 paź 16:27
Grześ:
Czy tgβ wygląda tak
: tgβ=3
−x
25 paź 16:33
Agniesia:
tak
25 paź 16:39
Godzio:
Dobrze Ci wyszło
, nic więcej nie może wyjść a że pisze wartości to nie znaczy że musi być więcej niż jedno rozwiązanie
25 paź 16:46
Luka:
tg2x=3tgx
12 paź 16:38