zadania tekstowe
nananana: Kilimandżaro, najwyższy szczyt Afryki, jest wyższy o 1088 m od Mont Blanc−najwyższego szczytu w
Europie. Obydwa mają w sumie 10702 m. Jaka wysokość ma każdy z nich

jak to zrobic
25 paź 20:01
Mackenzie: Najlepiej sprawdź w atlasie

x − wysokość Mont Blanc
x + 1088 m − wysokość Kilimandżaro
Układasz równanie z jedną niewiadomą, wiedząc że suma ich wysokości jest równa 10702 metry
25 paź 20:05
nananana: ale jakie to bedzie rownanie
25 paź 20:06
Mackenzie: Wysokość Mont Blanc + wysokość Kilimandżaro = suma wysokości obu gór
25 paź 20:06
Grześ: x+x+1088=10702
25 paź 20:07
nananana: wiecie co dalej zrobic

bo ja nie bardzo
25 paź 20:07
Paweł: Sumę wysokości musimy podzielić na dwa, tak jak różnice wysokości
10702 / 2 = 5351
1088 / 2 = 544
5351 + 554 = 5905 wysokość Kili
5351 − 554 = 4797 Wysokość MB
25 paź 20:08
nananana: ok dzieki
25 paź 20:09
misiek432: dawno to miałem i zapomniałem... ale na chłopski rozum tak dla rozwiązania zadania... moge Ci
podać wysokość Mount B. bo pamietam

ale zróbmy inaczej
10702:2 = 5351
1088:2 = 544
5351 + 544 = 5895 <−−− wyższy szczyt czyli Kilimandżaro
5351 − 544 = 4807 <−−−− najwyższy szczyt Europy − Mount Blanc no... czyli pamięć mam dobrą
związaną z geografią

od razu mówie że to nie jest prawidłowy sposób na rozwiązanie tego zadania... to jest tylko do
pokazania możliwości
25 paź 20:10
25 paź 20:10
nananana: wołga najdłuzsza europejska rzeka jest krótsza od missisipi (liczac razem z missouri)
najdłuzszej rzeki ameryki północnej o 2681km. obydwie maja 92743 , jaka dlugosc ma kazda z
nich
25 paź 20:11
misiek432: widze że nie tylko ja tak myśle, jednak kolega wyżej zrobił błąd w obliczeniach. Pozdrawiam
25 paź 20:12
Paweł: Heh, misiek432 ma racje : )
Mi się misiek tylko cyferki przestawiły : )
Dzięki za czujność i korektę : )
25 paź 20:14
Paweł: Z rzeką można zastosować dokładnie ten sam system co z górą
25 paź 20:16
misiek432: 92743:2 = 46371,5
2681:2 = 1340,5
46371,5 + 1340,5 = 47712 −−−− missisipi
46371,5 − 1340,5 = 45031 −−−−− wołga
25 paź 20:16
nananana: ok dzieki
25 paź 20:17
misiek432: Paweł... mi sie zdaje że tak w szkole nie uczą... ale pamietam z dawnych czasów podstawówki że
jak nie wiedziałem jak zrobić to robiłem swoim rozumowaniem i najczęściej wychodziło
25 paź 20:18
nananana: nie tak ma byc maja być rownania liniowe ale lepsze to niz nic
25 paź 20:19