Obliczyć. Podaj Dziedzinę, zbiór wartości.
xyz: policzyć
f(x)= log(16−x2) / √tgx
25 paź 17:28
xyz:
tak dokładnie to wygląda
25 paź 17:40
Grześ: | | π | |
Dziedzina, czyli tgx>0 x∊(0+kπ, |
| +kπ) |
| | 2 | |
25 paź 17:47
Grześ: Ze zbiorem wartości nie wiem, bo może trzeba ekstrema policzyć czy co
25 paź 17:48
xyz: no tak, a co z tym dalej zrobić?
zakładamy jeszcze że 16−x2 >0
tj. x należy (−4;4)
25 paź 17:50
Godzio:
Końcowa dziedzina to będzie
x ∊ (0,4)
a ze zbiorem wartości to ciężko będzie
25 paź 17:55
Grześ: Nie Godzio, końcową dziedziną będzie:
| | π | |
x∊(0, |
| )∪(π,4)  |
| | 2 | |
25 paź 17:57
xyz: a pomijając zbiór wartości... da się jakoś skrócić ten tg z tym log?
25 paź 17:57
Grześ: | | π | | 3 | |
Przedziały tg=.... (0, |
| )∪(π, |
| π)∪.... |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 17:58
Grześ: Raczej xyz ciężko z tym będzie, zaraz spróbuje coś pomyśleć
25 paź 17:59
Grześ: Wpisałem do programu, który rysuje wykresy i wynika z niego, że Zw jest ok około <−4,+∞)
25 paź 18:02
Grześ: ale pewności nie mam
25 paź 18:02
Miron: xyz mogłbys na chwilke wrocic do mojego zadania?
25 paź 18:05
Godzio: A rzeczywiście, a tak myślę gdyby granicę policzyć to by nie wyszło ?
25 paź 18:06
Grześ: Nie wiem Godzio czy się to uda, Bo w sumie tangens nie jest funkcją stale monotoniczną, a
jeszcze nie wiem czemu, ale program policzył mi wykres dalej niż w dziedzinie i to na
rzeczywistych liczbach
25 paź 18:09
xyz: granicę? możesz jaśniej ?
25 paź 18:10
Godzio: według wolphrama to wyjdzie (∞,0) ∪ (0,∞) ten zbiór wartości
25 paź 18:10
xyz: pomińmy zbiór wartości... czy można to jakoś policzyć? wyliczyć?
25 paź 18:11
Grześ: Ciężko to będzie, bo by trzeba było kiedy funkcja maleje a kiedy rośnie i między miejscem gdzie
rośnie, a gdzie maleje będzie maximum
25 paź 18:13
Godzio: To są wyliczenia programu
| | log(16 − x2) | |
limx−>0+ |
| = ∞ |
| | √tgx | |
| | log(16 − x2) | |
limx−>π2 |
| = 0 |
| | √tgx | |
| | log(16 − x2) | |
limx−>π+ |
| = ∞ |
| | √tgx | |
| | log(16 − x2) | |
limx−>4− |
| = −∞ |
| | √tgx | |
więc istnieje asymptota prawostronna x = 0 x = π i lewostronna x = 4
25 paź 18:18
Godzio: wykres do nich dąży a więc zbiór wartości to R − {0}
25 paź 18:19
Godzio: i tutaj chyba to jest jedyna metoda, bo pochodną to jeszcze można ale extremum to już się nie
obliczy
25 paź 18:21
xyz: jak jutro się dowiem to napisze

dzięki za rozkminę
25 paź 18:21
Godzio: ok
25 paź 18:22
sylwia: log11 121
14 gru 14:36