Wielomiany - błagam o pomoc!
plshelp: Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach, bo pomimo własnych prób ich rozwiązania, wszystkie
zadania są źle...
Proszę o wytłumaczenie i wyniki
Wykonaj działania i uprość otrzymany wielomian w(x)=(2x−7)(2x+7)−(2x−1)3 +8x3. Sprawdz, czy
liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Wyszło mi: −8x3−8x2−6x−50 liczba − 1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wyznacz miejsca zerowe wielomianu: w(x)=x3+2x2+ax+b wiedziąc, że W(1)=−72 a jednym z miejsc
zerowych jest −2.
Wyszło mi: a=−25 , b=−50 , ale nie wiem jak wyznaczyć miejsca zerowe...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozłóż na czynniki wielomian u*v jeśli u(x)=x3−5x2+6x, w(x)=x3+8x
Tutaj nie rozumiem trochę zadania i wyszło mi: x9−5x5+12x4−40x3+48x2
25 paź 20:50
Grześ: (2x−7)(2x+7)−(2x−1)3=4x2−49−(8x3−12x2+6x−1)=−8x3+16x2−6x−48
25 paź 21:05
Grześ: Jeszcze jest +8x3, nie zauważyłem,a więc będzie:
16x2−6x−48
25 paź 21:07
plshelp: A pozostałe zadania?
25 paź 21:40
Grześ: dobra, już ci napisze, bo nie mam parunastu rak, sorry
25 paź 21:43
Grześ:
u(x)=x3−5x2+6x=x(x2−5x+6)=x(x−2)(x−3)
w(x)=x3+8x=x(x2+8)
u*w=x2(x−2)(x−3)(x2+8)
25 paź 21:46
Grześ: Tego środkowego nie wiem, nie mam siły już myśleć nad nim
25 paź 21:47
plshelp: To moze ktos inny sprawdzi. Dzieki za pomoc w kazdym razie
25 paź 23:39
TopSecret:
Ad.2
Dobrze wyszło.
Podstawiasz za a i b i masz
x3+2x2−25x−50=0
x2(x+2)−25(x+2)=0
(x+2)(x2−25)=0
(x+2)(x−5)(x+5)=0
dalej już chyba oczywiste
26 paź 00:12
think: dobrze Ci wyszło a = −25 i b = −50
26 paź 00:16