Zadanie FUNKCJE klasa 3 liceum
Miron: Na podstawie wykresu odpowiedniej funkcji podaj liczbę rozwiązań rownania |x
2−6x|=m w
zależności od prarametru m.
Pomożecie?
25 paź 17:41
Grześ: Najlepiej narysuj funkcje f(x)=x2−6x i przkształć częśc wykresu pod osią OX
25 paź 17:46
Miron: Coś mi to da?
25 paź 17:49
xyz: tak, narysujesz, odbijesz, i wyjdzie Ci że wierzchołek ma (3,−9), a odbija się w punktach (0,0)
i (6,0). i wtedy masz tak:
0 rozwiązań dla m należącego do (−∞,0)
2 rozwiązania dla m należącego do {0} u (9,+∞)
3 rozwiązania dla m należącego do (0,9>
25 paź 17:55
xyz: wierzchołek (3,9) sorry
25 paź 17:55
xyz: sorry.
i 3 rozwiązania dla m należącego do 9
a 4 dla m należącego do (0,9)
25 paź 17:56
Miron: Wierzchołek na pewno taki?
25 paź 18:02
Grześ:

Wykres może dziwny, ale teraz od razu widać w jakim przedziale ile masz rozwiązań,
25 paź 18:08
xyz: z f(x)= x
2−6x wychodzi (3,−9) ale jak przekształcisz przez wartość bezwzględną to będzie (3,9)
25 paź 18:09
Miron: No dziwne bo mi q wychodziło inaczej ...
25 paź 18:13
Grześ: x2−6x=x2−6x+9−9=(x−3)2−9
25 paź 18:14
Miron: Dzięki.
25 paź 18:17
mogart: erfrewerw
8 kwi 16:02