Krotkie wyjasnienie
Bartek: Witam.
Robie sobie powtorke z matematyki do matury.
I nie moge pojac jednej rzeczy. Godzine siedzie i nie moge nic wymysleć.
|2−
√2 | = −(3
√2 −5)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1091.html tu jest reszta.
25 paź 21:26
Kejti: dlaczego postawiłeś tam znak równości?
25 paź 21:31
Grześ: Ciekawe
25 paź 21:32
Kejti: ostatnimi czasy samych ciekawych rzeczy się tutaj dowiaduję

ostatnim razem było, że prędkość
się w kilogramach mierzy
25 paź 21:33
Grześ: wiem, pamiętam
25 paź 21:34
Grześ: a czas w metrach i takie tam abstrakcje
25 paź 21:34
Bartek: Reszta jest w linku po obliczeniu ze √12 − √18 < 0
Potem z awrtosci bewzglednej wylicxzamy to co widac..i dalej stoje.
25 paź 21:34
Kejti: Bartku, powiedz nam dokładnie w czym tkwi problem.
25 paź 21:35
Grześ: Nie wiem, czy stoisz.
Bardziej leżysz
25 paź 21:35
Grześ: Dokładnie, bo ja nie rozkminiam
25 paź 21:35
Bartek: BEz jajców to powazne sprawy sa

Nie tak a powaznie w tym przykladzie jest to opisane.
Prosze o wyjasnienie.
25 paź 21:35
Kejti: Twój przykład zapisany w temacie to bzdura, to nie jest sobie równe. chyba, że nawet z
matematyki zaczynam być nogą..
25 paź 21:37
Bartek: No leze na stojaco..
Na powaznie na str 1091 przyklad 2
25 paź 21:37
Bartek: czyli co ? to jest zle
25 paź 21:37
Kejti: to źle przepisałeś. wytłumaczę Ci to po mojemu, dobrze?
25 paź 21:38
Bartek: czyli |3
√2 −5| = 3
√2 −5
25 paź 21:38
Grześ: Ja będe się przysłuchiwał, dajesz
Kejti
25 paź 21:39
Bartek: Siedze teraz nad tym i kumam ale tego przykladuy co tu jets to za cholere.
25 paź 21:39
Bartek: kto smnie ma za debila

?
25 paź 21:39
Bartek: po prostu zawiesilem sie i tyle ;)
25 paź 21:40
Kejti: nie. a Ty mnie nie stresuj.

poczekaj chwilkę, zaraz Ci to rozpiszę.
25 paź 21:40
Bartek: To czekam Master
25 paź 21:42
Kejti:
√2≈1,41
3*1,41=4,23
4,23<5
3
√2−5=−0,77 <− sprzeczne z wartością bezwzględną
ale gdy zamienimy je miejscami:
5−3
√2=5−4,23=0,77
otrzymujemy wartość bez względną z tamtego wyniku ;>
więc będzie:
|3
√2−5|=5−3
√2
bo:
3
√2−5<0
a
5−3
√2>0
rozumiesz czy zagmatwałam?
25 paź 21:44
Bartek: Na chlopski rozum ZAWSZE wystarczy tylko zamienic?
25 paź 21:47
Grześ: Szalona
25 paź 21:47
Bartek: Bo widzicie to mnie omineło

Z matematyki nie jestem Mistrzem ale mam zapal icche is etego
nauczyc ahha

poezyjnie
25 paź 21:48
Kejti: trzeba tylko sprawdzić w przybliżeniu czy te liczby bez zamieniania dają wynik ujemny, jeśli
tak to zamieniasz, jeśli nie zostawiasz i przepisujesz tylko. Jasne?
25 paź 21:48
Bartek: NO jasne jasne. troche w inny sposob obliczam czy jest ujemne .ale jzu pojmuje. Dziekuje
25 paź 21:51
Kejti: proszę
25 paź 21:52
Grześ: Ładnie, ładnie
Kejti
25 paź 21:53
Kejti: dziękuję
25 paź 21:54
Mateusz: Sam bym tego lepiej nie ujął
25 paź 22:00
Kejti: przestańcie, bo się zarumienię
25 paź 22:02
Grześ: Widzę, widzę

..... oo już się rumieni
25 paź 22:04