matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.9.2010
Zadania
Odp.
5
Ta, co ma już dość! :
W banku A kapitalizacja następuje co kwartal i lokaty oprocentowane sa w wys 20% w stosunku rocznym, zas w banku B kapitalizacja odsetek nastepuje dopiero po roku, ale lokata jest
3
Kamil:
Kto wie jak takie coś się robi?
3
umbra300:
:::rysunek::: Rozwiaz rownania x
2
−x−2 = 0
5
jarek92:
Rozwiąż równanie:
2
umbra300:
Dana jest funkcja : f(x)= x
2
−6x+5
4
Kala:
4
log
2
5
=
29
czekolada:
mam pytanie ; ) moze nieco smieszne, ale nigdy sie o tym nie uczylam i prosze o wyrozumiałość ; d
7
Andrew:
5
1
00+5
1
00+5
1
00+5
1
00+5
1
00=
30
Tinka:
1
a
n+1
= 2+
teraz to pomnożyć przez n+2
n+2
2
Kamila:
Iloczyn trzeciej i szóstej części pewnej liczby jest równy tej liczbie. Jaka to liczba?
3
Kamila:
1. Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych jest równa 245. Znajdź te liczby. 2. Iloczyn trzeciej i szóstej części pewnej liczby jest równy tej liczbie. Jaka to liczba?
1
karol:
Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 wybieramy losowo jedną liczbę .Oblicz prawdopodobieństwo tego ze będzie to liczba podzielna przez 2 lub 3
0
Tabaluga:
Rozwiąż x
3
− 3x
2
+6 =0
18
Kamil:
W trapezie prostokątnym opisanym na okręgu, dłuższe ramie ma długość 12 cm i cos kąta ostrego jest 1/3. Oblicz pole trapezu... help
2
fruu:
8 osob, wsrod ktorych sa X i Y ustawia sie do kasy w sposob losowy. Oblicz prawdopodobienstwo: A− X oraz Y stoja w kolejce obok siebie
4
Wojtek :
Mam wielki problem z tym zadaniem byłbym wdzięczny za pomoc
5
fly:
W zbiorze liczb rzeczywistych określono działanie dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y następująco:
40
edi:
Zaczynajac od cyfry 1 kazda cyfra pisana jest tyle razy jaka jest jej wartosc.Przykladowo 122333444455555666666777777788888888999999999101010101010101010101111111111
36
Betinka:
dany jest ciąg geometryczny: 3
√
3
; 3 ;
√
3
; 1,... obl ósmy wyraz tego ciągu i sumę ośmiu początkowych wyrazów tego ciągu
2
MMM:
Suma dwóch liczb naturalnych wynosi 72. Ich największy wspólny dzielnik jest równy 8. Co to za liczby ? Nie na "piechotę".
4
Klaudia:
w pewnym trapezie trzy boki mają długość 6cm, a kąt rozwarty ma miarę 120stopni . Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu .
10
Betinka:
oblicz y jeżeli 4, y+1. 2y−1 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu GEOmetrycznego
6
jarek92:
Równania wykładnicze///
6
Kamil:
Nie wiem kompletnie jak zabrać się do tego zadania, nie musicie robić po prostu pomóżcie powiedzcie jak itp. albo stronkę gdzie wytłumaczone bo znaleźć nie moge
pamiętam, że robiłem
3
anonimowa:
W roku 2000 członkowie Polskiej Akademii Nauk zajmujący się naukami przyrodniczymi stanowili około 43,27% tego szacownego gremium i było ich 238. Ilu członków liczyła Polska Akademia Nauk
20
Betinka:
Pomóżcie!
3
Tinka:
Sushi COME BACK
!
7
fdew:
Z pojemnika, w ktorym znajduja sie trzy kule biale i piec kul czerwonych, losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli.
2
matma love:
proszę o pomoc funkcja wykładnicza taki oto przykładzik:
3
zaraz matura!:
Funkcja wykładnicza:
0
Kamila:
12
f(x)=
√
16−x
2
+
log(x+3)
i
10
f(x)=
√
9−x
2
+
log(x+4)
1
zaraz matura!:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu
5
bart:
(3+4
√
4
)*2
8
Kamil:
Mam problem
zadanie wygląda tak: Oblicz 8
l
o
g
8
1
2
/ (log
2
144 − 0,5log
2
81) wiem że pierwszy log to 12 ale nie mogę sobie poradzić z nawiasem niby wszystko ok jest, ale nie wiem
83
grander:
Zad. Do otrzymania żelaza z tlenku żelaza (III) zużyto 1 m
3
tlenku węgla (II). Oblicz ile otrzymano czystego żelaza wiedząc, że gęstość tlenku węgla wynosi 1,145 g/dm
3
. Napisz
2
Bea:
Pewni państwo zużyli w marcu 6 metrów sześciennych wody zimnej i 7 metrów sześciennych wodyciepłej. Zapłacili za to 54 zł. W kwietniu za zużycie 7metrów sześciennych wody zimnej i
8
Alan:
dana jest liczba x=(
√
3
−2
√
2
)
2
+4
√
6
wykaz ze liczba x jest naturalna
6
Kate:
Czy można rozmienic złotówke na monety o nominałach 2gr i 5gr tak,aby było 30 monet?
3
Basia:
Dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzor I2x−7I = 7−2x Wyznacz maksymalny przedzial do ktorego nalezy liczba x
2
gość:
cześć
mam zadanie z wielomianów i nie wiem jak go zrobić
2
Basia:
dane jest wyrazenie I2x−10I − Ix+2I.Zapisz wartosc tego wyrazenia bez symbolu wartosci bezwzglednej dla dowolnej liczby x∊(−2,5)
1
JACEK:
Ile liczb n−cyfrowych mozna utworzyć, wykorzystując wszystkie cyfry liczby: a) 234 i n=3 b) 4567 i n= 4
2
Kamcio:
Witam. Mam problem z zadaniam: Ania i Bogdan ważą razem 70kg.Gdyby Ania przytyła 4kg, a Bogdan schudł 3kg, to oboje ważyliby
1
GRZECHU:
Dane sa liczby a=50 b −24 liczba a jest wieksza od liczby b o p% wowczas a) p=48 b)p=52 c) 108,(3) d) p =208,(3) i dlaczego
1
Karolina:
Ile liczb n−cyfrowych mozna utworzyć, wykorzystując wszystkie cyfry liczby: a) 234 i n=3
1
chasiok :
Dany jest trapez ABCD o podstawach AB, CD. Przedłużenia ramion AD, BC przecinają się w punkcie O. Mając dane dl. AB=15, dł CD=12, dł AD=6, oblicz długość odcinka DO.
14
Karolina:
rozważamy liczby pięciocyfrowe, w których zapisie każda z cyfr: 1, 2, 3, 4, 5 występuje tylko raz.
2
Kamil:
A ktoś z was korzysta z strony MatematykaTV.pl czy dobra to strona?
8
Michał:
ile różnych reszt można otrzymać, dzieląc liczbe naturalna przez 9?
5
Maciek:
Trygonometria
6
katarzyna23:
obwód trójkąta równoramiennego jest równy 34 cm. Ramię tego trójkąta jest o 2 cm dłuższe od jego podstawy, oblicz pole tego trójkąta
3
Monika:
x=1
1
2
y=−
1
2
z=−
3
8
x+y
x+z
=
2
konrad509:
Iloraz dwóch liczb jest równy 10. Dzielną zwiększ 6 razy, a dzielnik zmniejsz 6 razy. Znajdź nowy iloraz.
18
Madzia:
28.Dane jest rownanie x−y−xy+1=5. Przeksztalc lewa strone tego rownania do postaci iloczynowej i rozwiaz rownanie dla x, y ∊ N.
1
Madzia:
31. Wyznacz stopien wielomianu W, jesli (2x−1)6= W(x)(16x4−32x3+24x2−8x+1).
2
eliza:
:::rysunek::: Wiem, że to jest troche żałosne pytanie, ale czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak obliczyc medianę
3
ala:
Trzy liczby których suma wynosi 15 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 to otrzymane liczby utworzą ciąg geometryczny. Znajdz te
2
ala:
rozwiąż równanie 3+7+11+...+x=210
21
fly:
Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
√
(x
2
+ 1)
1
0
− 1
−
√
(x
2
+ 1)
1
0
+1
≤ 2(x
2
+ 1)
5
2
GRZECHU:
przedstaw liczbe a=
√
11−4
√
7
w postaci x+y
√
7
gdzie x,y sa liczbami wymiernymi
6
medley07:
1.Praca może być wykonana przez 20 robotników w ciągu 30 dni. Ilu robotników pracujących z tą samą wydajnością wykona tę pracę w ciągu 24 dni?
3
xxx:
Oblicz log10
10
+log2,65
1
Basia:
−8
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
3
oblicz potege x
−2
jesli wiadomo ze x=
2x + 1
7
Kaska:
Mam taki mały
problem. Ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji y=a
x
i y=log
a
x.
1
dadu:
Uczeń Sokratesa i Platona wybrał takie dwie liczby naturalne większe od 1, których suma jest mniejsza od 20. Platon poznał sumę tych liczb, a Sokrates ich iloczyn. Każdy z nich znał tylko
3
magda:
W urnie sa kule ponumerowane kolejnymi liczbami dwucyfrowymi od 10 do 99.Losujemy 3 razy kolejno bez zwracania.Ile jest wynikow tego doswiadczenia?
3
magda:
Ile jest liczb trzycyfrowych o roznych cyfrach podzielnych przez 5?
1
magda:
W 30−osobowej klasie odbyl sie sprawdzian z matematyki.Ile moglo byc roznych wynikow sprawdzianu jezeli wiadomo ze nauczyciel wystawial tylko plus albo minus?
0
magda:
Z urny zawierajacej szesc kartek z numerami 0,1,2,4,6,8 losujemy ze zwracaniem cztery razy po jednej kartce.Wylosowane numery zapisujemy kolejno otrzymujac liczbe.Oblicz ile mozemy
1
magda:
Ze zbioru (a,b,c,d,e,f) losujemy kolejno bez zwracania k elementow.Ile jest mozliwych wynikow tego doswiadczenia dla:
1
magda:
Na ile sposobow mozna ulokowac n kredek w k pudelkach jezeli: a)n=2,k=3
0
ok:
:::rysunek::: gfhgfhgf
2
Trybal:
Mam taka calke do policzenia ∫e
−x
cos3x dx. Z gory dzieki za pomoc.
11
matti:
Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 34 cm. Ramię tego trójkąta jest o 2 cm dłuższe od jego podstawy . Oblicz pole tego trójkąta.
5
qubeq:
Witam serdecznie, mam mały problem
. Dotyczy on zadania z matematyki, a konkretniej : Usuń niewymiernosci z mianownika:
2
Gumiś:
W trapezie długości podstaw wynosza 5cm i 8 cm ,a długości ramion :3 cm i 4cm.Ramiona trapezu przedłużono do przeciecia w punkcie P.Oblicz obwód trójkąta,którego jednym z wierchołków jest
0
AGAAaa:
1. Oblicz wartość indukcji magnetycznej pola jeżeli na przewodnik o długości 30 cm i oporze sił działa siła elektrodynamiczna wartości 6*10−6 N. Do końców przewodnika przyłożone jest
5
kasia:
wykaż że nie istnieje trójkąt o bokach x, 2x+3. 2x−3 i obwodzie 20
6
Kamila:
Witam. Mam maly problem z pochodna, juz sie z tym gubie.
1
emi:
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 60, a jedna z przyprostokątnych = 10. Wyznacz dlugości przeciwprostokątnej ?
1
zagubiona:
Ломоно́сов
2
morena:
:::rysunek::: Oblicz pole trójkątów ABS i DCS.
6
Gumiś:
Promienie słoneczne padają pod kątem 30 stopni.oblicz długość cienia,który rzuca dzrzewo mające 3 m wysokości.
3
yyy:
jak zastosować tu wzór skróconego mnożenia ?
5
Gumiś:
x
2
− 4x + y
2
+ 2y + 2=0
33
Tinka:
jak rozwiązać: liczby 2,7,12 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego.Podaj wzór ogólny tego
12
yyy:
x+2=2
√
x
√
x−1
+2
7
Artur:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=
2
x−3
. Rozwiąż nierówność f(x+1)≤ f(x)−1.
14
Kropka:
jak to rozwiązać ? Pomocy!
6
Alan:
84 krawcowe szyją daną partie odzieży w ciagu 14 dni.Oblicz w jakim czasie taka sama odziezy i przy takiej samej wydajnosci pracy uszyją 24 krawcowe
50
Mysza:
proszę pomóżcie mi w tym zadaniu
!
7
Grzechu:
Przedstaw liczbe a=
√
11−4
√
7
w postaci x+y
√
7
gdzie x,y sa liczbami wymiernymi
3
ola:
Svanar mozesz mi jeszcze w jednym zadaniu pomóc?
9
Basia:
1)wiadomo ze log
3
5=a oblicz log
9
5 2)wykaz ze log
a
b= 2log
a
2
b
5
Artur:
dana jest funkcja f określona wzorem f(x) =
1
2
|x|
. Podaj zbiór wartości funkcji y= f(x) − 5
4
alan:
−a
3
+5a
2
−12=0
4
Iza:
pochodna (cosx)
2
to liczymy (cosx)'*(cosx)' ? i (sinx)
2
?
25
ola:
mam jeszcze dwa zadania tego typu i proszę o pomoc
12
kwadrat:
funkcja kwadratowa: Jesli mam taka funkcje x
2
+ x + 1 to a=1, b=1, c=1, a co jeśli mam taka funkcje x
2
+ 1 lub x
2
+ x ?
1
zebon:
Nie wiem jak sobie z nią poradzić: ∫ arctgx dx
6
ala:
Spróbuję podsumować swoje wczorajsze "wypociny"
.Możecie sprawdzić,skorygować,wytłumaczyć? Podaj liczbę rozwiązań rzeczywistych równania 15−7x
4
=0
8
ola:
6
15
* 36
12
* 9
−19
: 8
13
=
1
anonimowa:
Znajdź liczbę: a) o 1,5% mniejszą od 2000
3
Maciek:
Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu x
3
+mx
2
−7x+n. Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu.
0
Blondynka:
Ja kiedyś nawet zdałam egzamin z matematyki do technikum handlowego.Mogę