zadanie tekstowe
Alan: 84 krawcowe szyją daną partie odzieży w ciagu 14 dni.Oblicz w jakim czasie taka sama odziezy i
przy takiej samej wydajnosci pracy uszyją 24 krawcowe
22 wrz 13:51
Alan: pomocy:(
22 wrz 15:15
Alan: pomocy:(
22 wrz 15:15
mila: jeżeli jedna krawcowa szyje w ciagu 1 dnia x odzieży
to ile jest odzieży?
22 wrz 15:20
mila: np jeżeli byłyby dwie krawcowe.Kazda szyłaby x i szyłyby jeden dzien to uszyłyby 2x
jezeli 3 krawcowe szyłyby jeden dzien to uszyłyby 3x
jeżelio 2 krawcowe szyłyby 5 dni to uszyłyby 2*x* codziennie a przez 5 dni 2x*5=10x
wTwoim zadaniu szyje 84 każda x dziennie to w ciągu jednego dnia uszyją 84x a szyją 14 dni
to ile uszyją ?
22 wrz 15:31
Ломоно́сов:
84 krawcowe −szyją daną partię− 14 dni
24 krawcowe −szyją daną partię − x dni
Liczba uszytych partii będzie w obu przypadkach taka sama zatem:
84*14=24x
24x=1176
x=49
22 wrz 15:37
Alan: danke schon
22 wrz 19:35